O instanţă administrativă turcă a decis, sâmbătă, arestarea preşedintelui organizaţiei nonguvernamentale Amnesty International din Turcia, Taner Kilic, care este acuzat de aderare la o organizaţie teroristă, informează site-ul agenţiei Anadolu, scrie Mediafax.ro.

Taner Kilic a fost reţinut marţi în provincia vestică Izmir, împreună cu cinci avocaţi. Aceştia au fost acuzaţi de utilizarea aplicaţiei criptate de mesagerie mobilă ByLock, folosită de către membrii mişcării clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Amnesty International consideră că decizia este „o batjocură a justiţiei şi o greşeală devastatoare”, cerând eliberarea preşedintelui. Structura care promovează drepturile omului susţine că Taner Kilic a negat folosirea aplicaţiei mobile, iar autorităţile turce nu au suficiente dovezi pentru a-l acuza.

„Kilic este un apărător de principii şi un pasionat al drepturilor omului, care a criticat mişcarea lui Gulen. Acuzaţiile împotriva lui Kilic sunt lipsite de merit şi arată cât de arbitrară este abordarea guvernului turc, care îşi urmăreşte în mod frenetic adversarii şi criticii”, a spus Salil Shetty, secretarul general al organizaţiei Amnesty International.

De cealaltă parte, instanţa administrativă turcă susţine că aplicaţia ByLock a fost descoperită în telefonul lui Taner Kilic, iar acesta ar fi folosit-o încă din august 2014. Kilic este membru al organizaţiei Amnesty International din 2002.