Presedintele american, Barack Obama, a facut anuntat marti la ONU angajamentul a 50 de tari de a primi 360.000 de refugiati in anul care urmeaza, dublu in raport cu cifrele actuale, scrie AFP.

Pe de alta parte, Casa Alba a anuntat o crestere cu 4,5 miliarde de dolari in raport cu 2015 a contributiilor financiare ale acestor tari care s-au reunit in marja Adunarii Generale a ONU la New York.

In deschiderea unui summit al sefilor de stat organizat la initiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat in special rolul Germaniei si Canadei in fata crizei migratorii aparute pe fondul razboiului care devasteaza Siria de peste cinci ani.

“Impreuna, tarile noastre vor dubla numarul de refugiati pe care ii vom primi la noi, ridicandu-l la 360.000 in acest an”, a declarat liderul administratiei de la Washington, fara precizari asupra angajamentelor altor state.

“Refugiatii, in majoritate femei si copii, fug din fata razboiului si terorismului. Ei sunt victime”, a subliniat el.

A-i respinge pe unii dintre ei pentru ca sunt musulmani inseamna “sa intaresti propaganda terorista”, a adaugat Barack Obama, intr-o aluzie la afirmatii facute in campania electorala de candidatul republican Donald Trump.