Deținerea ștampilei în activitatea de antreprenor nu va mai fi obligatorie. Un proiectul de lege în acest sens a fost adoptat astăzi, în prima lectură, de către deputați, comunică 24h.MD.

Potrivit proiectului, nicio întreprindere nu va fi obligată să dețină și să aplice ștampila proprie pe înscrisuri de orice natură. În cazul în care legislația prevede necesitatea aplicării ștampilei, „cerința se consideră îndeplinită dacă înscrisul este semnat de persoana împuternicită de întreprindere sau de întreprinzător”.

Conform Ministerului Justiției, scopul acestei inițiative este ameliorarea climatului antreprenorial, îmbunătăţirea mediului investiţional şi facilitarea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Pe de o parte, obligativitatea executării unei ștampile ridică costul de înregistrare a afacerii cu 200-300 de lei, pe de altă parte, în procesul de efectuare a comerțului transfrontalier, ștampila rămîne a fi unul dintre obstacolele netarifare care împovărează procedura de export”, au argumentat reprezentanții Ministerului Justiției.

Inițiativa guvernării a fost însă criticată de deputații liberal-democrați, comuniști și cei socialiști, care au specificat că, în lipsa ștampilei, autentificarea documentelor de către agenții economici va fi mai costisitoare.

Precizăm că noile prevederi nu se referă şi la instituţiile publice, pentru care ştampila rămâne a fi obligatorie, din motiv că aceasta este o confirmare a unei acțiuni a statului.