Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a acordat un interviu pentru infotag, în care a vorbit despre dezvoltarea Republicii Moldova din perspectiva economică, în cei 25 de ani de independență. Potrivit lui Armașu, Republica Moldova a apărut pe ruinele Uniunii Sovietice, iar acest lucru înseamnă că timpul și efortul necesar pentru a transforma Moldova într-o țară prosperă este mai mare decât în alte țări, menționează Armașu.

Ministrul a punctat că au avut loc mai multe schimbări fundamentale în acest timp. „Rolul Guvernului în economie s-a redus considerabil, iar amploarea intervenției sale în mecanismele de piață a scăzut în mod semnificativ. În al doilea rând, au fost înființate toate instituțiile de stat necesare pentru funcționarea mecanismelor de piață. Ele încă nu sunt perfecte, dar, în pofida tuturor dificultăților, în cei 25 de ani ele s-au îmbunătățit și continuă să se îmbunătățească. În al treilea rând, au apărut întreprinderi competitive și s-au dezvoltat cele care au învățat să concureze pe piețele externe. Au apărut proprietari și manageri de afaceri care știu cum să facă business într-un mediu competitiv, să introducă noi tehnologii și să dezvolte potențialul resurselor umane” a declarant ministrul.

Mai mult decît atât, ministrul Finanțelor a declarat că doar în ultimele șase lui se pot observa și simți schimbări semnificative în economia țării, „În ianuarie 2016, bugetul de stat a fost în pragul unei crize grave. Statul nu avea o sursă de finanțare a deficitului, nu exista sprijin de la creditorii străini, băncile locale, de asemenea, aveau o abordare lipsită de încredere față de Ministerul Finanțelor, de aceea ratele dobânzilor la hârtiile de valoare au crescut până la 26% anual. La începutul anului 2016 nu exista nicio politică bugetară sau fiscală. Toate aceste lucruri au fost rezultatul crizei politice prelungite.

A fost destul de greu să reanimăm relațiile cu donatorii noștri prin prisma faptului că în mare măsură încrederea a fost compromisă. Și aici mă refer atât la încrederea în Republica Moldova, cât și la încrederea în elita politică a țării.

În afară de asta, exista o situație destul de deplorabilă în legătură cu veniturile înregistrate atât de Inspectoratul Fiscal, cât și de Vamă. Inflația era foarte mare, aproape de 10%. Ca o consecință a neîncrederii consumatorilor și investitorilor, a scăzut și rata de consum, ceea ce s-a răsfrâns negativ asupra creșterii economice.
Astăzi, situația diferă în mod semnificativ. Am redobândit încrederea băncilor, Banca Națională a Moldovei are o politică monetară de stimulare, iar ratele dobânzilor la hârtiile de valoare a scăzut la nivelul de 10%, ceea ce este deja acceptabil, iar inflația a scăzut la 6-7%”, spune Octavian Armașu.

Fără îndoială, astăzi în societate este mai multă stabilitate decât cu o jumătate de an în urmă, remarcă ministrul și spune că printre scopurile puse Guvern se numără și eradicarea corupției, inclusiv în domeniul finanțelor publice, restabilirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții în economie și, desigur, reluarea cursului de integrare europeană a țării noastre.