Moldova, Ucraina sau Georgia, țări care se află între NATO și Rusia, trebuie ajutate să rămână independente. Este mesajul transmis de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat despre Oficiul de legătură NATO în Moldova, deschis recent la Chișinău, Jamie Shea a spus că acesta va permite legături mai strânse între părți și vor fi abordate mai eficient provocările de securitate existente.

„NATO încearcă să fie un partener pentru Moldova, să ajute Moldova să facă față provocărilor, iar Oficiul NATO ne va permite să avem o legătură mai eficientă cu forțele armate, cu ministerele de resort, să avem un schimb de informații mai bun și o informare mai clară cu privire la nevoile reale pe care le are Moldova”, a remarcat Jamie Shea.

Acesta mai spune că NATO încearcă să fie foarte bine pregătită pentru a face față provocărilor și pentru a oferi consultanță țărilor membre, pentru a lupta împotriva războiului informatic, care nu respectă granițele geografice.

„Din păcate, trăim într-o lume extrem de nesigură și instabilă. Și, din păcate, trebuie să facem față multor provocări și avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, de această relație transatlantică bazată pe solidaritate și interese comune. Dacă dispare NATO, devenim mai vulnerabili, în condițiile în care trăim într-o Europă din ce în ce mai puțin sigură”, a remarcat oficialul NATO.

Oficialul este de părere că Rusia recurge la o politică ce nu a fost de succes în trecut, își intimidează cu forța sa militară vecinii, iar în anumite cazuri, chiar le anexează teritoriile, cum a fost cazul Crimeii.

Potrivit lui Jamie Shea, Moldova poate alege ritmul și viteza cooperării cu NATO, iar NATO poate dezvolta formate flexibile, care corespund nevoilor țării pentru că NATO nu are un alt interes decât să aibă parteneri stabili, iar o Moldova stabilă este bine pentru Moldova, dar și pentru NATO.