Răspunsul Moscovei la îndrăzneala Chișinăului de a semna și parafa Acordul de Asociere la Uniunea Europeană a ținut de provocarea unei instabilități financiare de mari proporții, prin devalizarea Băncii de Economii. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș, într-un articol publicat astăzi pe blogul său.

”Criza politică prin care a trecut Moldova în anul 2015 a fost datorată acestui furt de proporții și a fost întreținută de Renato Usatâi și Igor Dodon, care și-au dorit provocarea alegerilor anticipate. Alegeri care, pe fundalul devalorizării leului ar fi dat un avantaj considerabil formațiunilor politice pro-ruse și denunțării Acordului de Asociere al Moldovei la Uniunea Europeană”, scrie Victor Nichituș.

Jurnalistul constată că stabilizarea domeniului bancar s-a produs abia după învestirea Guvernului Filip.

”Această criză a luat sfârșit doar odată cu stabilizarea domeniului bancar și oprirea devalorizării leului prin investirea guvernului Filip și primirea ajutorului financiar din partea guvernului României. Un împrumut de 150 de milioane de euro care a fost acordat de guvernul Cioloș și a fost condiționat de reforme drastice în domeniul financiar-bancar”, notează autorul citat.

În continuare, Nichituș se întreabă de ce guvernarea anterioară, a PLDM, nu a reacționat în niciun fel la semnalele de alarmă venite din afară, privind iminența unui atac la sistemul bancar moldovenesc

”Nu știm dacă decidenții statului moldovean au avut, sau nu, semnale de alarmă venite din partea serviciului moldovean de informații despre eventualitatea unui atac la adresa sistemului bancar moldovean. Dacă au avut, și au căzut în capcana unei înavuțiri rapide, își merită soarta”, scrie Victor Nichituș.

Jurnalistul presupune că și tăcerea complice a fostului președinte Nicolae Timofti s-ar fi datorat presei plătită de Veaceslav Platon, dispusă să-l linșeze public.

”Există suficient de multe voci publice care afirmă că serviciul moldovean de informații și-a informat beneficiarii despre eventualele atacuri la adresa sistemului bancar moldovenesc. Care să fie atunci motivul tăcerii președintelui Timofti la această temă? Ori poate și domnia sa s-a temut de presa care, la comanda lui Platon, îl puteau linșa public?”, se întreabă Nichituș.