Opinia publică tratează cu rezerve inițiativa liderei PAS, Maia Sandu, de a le permite străinilor să cumpere pământurile moldovenești. În opinia activistului civic Fiodor Terzi, exprimată pe platforma de discuții pushkin.md, „pământul țării nu trebuie să fie obiect de comerț cu străinii”.

De aceeași părere este și scriitoarea Olesea Rudeaghina, președinta Asociației scriitorilor ruși din Moldova. “Cred că nu e bine să vindem glia strămoșească”, a scris Rudeaghina pe aceeași platformă.

Nici jurnalista Inna Jeltova nu privește cu ochi buni inițiativa Maiei Sandu: „Dacă Maia Sandu este un politician deștept, care ține la țara sa, nu va accepta să vândă pământurile țării. Pământul țării nu se vinde!”

Pe aceeași lungime de undă este și pictorul Serghei Sulin, maestru în artă și președinte al Uniunii pictorilor ruși din Republica Moldova. “Sunt împotriva vânzării pământurilor moldovenești. În timpul războiului, nemții îl cărau cu vagoanele. Maia Sandu îl va vinde cu sacul?”, se întreabă Serghei Sulin.

La fel de categoric este și activistul civic și politic Valeri Ianioglo. În opinia sa, „în această etapă de dezvoltare a societății noastre, o lege care ar permite vânzarea pământului străinilor va duce la pierderea statalității”.

Doctorul în istorie Ruslan Șevcenco crede că reticența moldovenilor față de inițiativa Maiei Sandu este justificată. “A permite acum vânzarea pământurilor înseamnă să deschizi cutia Pandorei”, consideră Ruslan Șevcenco. Acesta este susținut de expertul Dmitri Salogub: „Pământul țării trebuie să fie în proprietatea statului. El poate fi transmis altor subiecți doar în condiții de arendă, de lungă sau de scurtă durată”.

Și jurnalistul de la Comrat Dmitri Popozoglo se declară împotriva vânzării pământurilor străinilor. „Sunt categoric împotriva vânzării pământurilor moldovenești. Sunt foarte multe țări în lume în care acest lucru este interzis prin lege”, scrie Popozoglo.