Indicii activității Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare în Moldova au atins sume record, ceea ce va determina instituția să-și continue colaborarea cu țara noastră. De această părere este jurnalistul economic Anatol Câșlaru, care spune că BERD oferă, în acest fel, un vot de încredere Moldovei și autorităților acesteia. Evoluțiile pozitive înregistrate de țara noastră au fost remarcate de către șeful BERD, Suma Chakrabarti, care a întreprins de curând o vizită la Chișinău.

„Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a încheiat anul 2017 cu operaţiuni record în R. Moldova – peste 130 de milioane de euro. Şi perspectivele sunt bune. Aflat la Chişinău, preşedintele instituţiei financiare, Suma Chakrabarti, cum era şi firesc, a atenţionat despre pericolul pe care-l prezintă pentru afaceri birocraţia şi justiţia nereformată, dar, tot atunci, a menţionat evoluţiile economice pozitive, dar şi reformele promovate de Guvern, sugerând că, în aceste condiţii, BERD este dispusă să continue implementarea strategiei de cinci ani pentru Moldova (2017-2022)”, scrie Anatol Câșlaru.

Jurnalistul menționează că rezultatele înregistrate de Guvernul de la Chișinău vor determina BERD să investească în mai multe proiecte de infrastructură din Moldova. Este vorba de finanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni care va permite țării noastre să scape de dependența de gazul rusesc. La fel, este vorba și de proiectul de conectare a țării noastre la sistemul energetic european.

„R. Moldova are toate şansele să primească importante  finanţări de la BERD pentru o serie de proiecte capabile să  schimbe perspectivele economiei moldoveneşti, dar şi să elimine din dependenţele negative.  În principal, este vorba de creditul sindicalizat,  în mărime de 92 milioane euro (credit BERD – 42 mln euro, BEI – 42 mln euro,  finantare nerambursabilă UE – 10 mln euro), pentru prelungirea până la Chişinău a gazoductului Iaşi-Ungheni, ce va rupe dependenţa R. Moldova de o singură sursă, adică Gazprom/F. Rusă. De asemenea, BERD va participa la finanţarea construcţiei infrastructurii de acces la piaţa europeană a energiei electrice. Şi aici e vorba de un credit sindicalizat de 270 milioane euro (credit BERD – 80 mln euro, BEI – 80 mln euro, BM  – 70 mln euro, finanţări nerambursabile UE – 40 mln euro)”, mai scrie Câșlaru.

Acesta mai adaugă că BERD a facilitat atragerea investițiilor externe în Moldova, în mod special fiind vorba de Banca Transilvania care a preluat pachetul majoritar de la Victoriabank. Câșlaru este de părere că această tranzacție va deschide ușile pentru alți investitori, făcând țara noastră mult mai atrăgătoare pentru aceștia.

„BERD, cum vedem din exemplele de mai sus, poate fi elementul de atracţie şi pentru alţi finanţatori, dar şi investitori privaţi. Prin creşterea operaţiunilor în ţara noastră, dar şi prin afişarea disponibilităţii pentru noi proiecte, BERD dă Chişinăului un important vot de încredere. Asta deloc nu înseamnă că mâine situaţia nu se poate schimba radical, avem deja exemple în acest sens, dacă Guvernul şi politicienii nu vor şti să păstreze stabilitatea economică şi politică. Esenţial este să ne facem bine treaba şi să adunăm voturi de încredere”, concluzionează jurnalistul economic.