Apelul Maiei Sandu cu privire la mobilizarea forțelor politice împotriva „dușmanului comun” Igor Dodon este o tehnologie veche, care nu doar a degradat democrația, dar a afectat și societatea. Este opinia analiștilor politici, care au menționat pentru Politics.MD că, prin acest discurs, Maia Sandu își dezvăluie tot mai mult trăsăturile de persoană lipsită de talent politic care ar trebui să-și dea demisia.

Democrația presupune generarea emoțiilor pozitive și a încrederii în politicieni, care în bătălii dure nu se lasă de principii liberale și democratice, spune politologul Ian Lisnevschi, făcând aluzie la ultimele declarații pline de ură ale Maiei Sandu.

„Ultimul sondaj de opinie arată că 67% din populație este gata să se unească dacă interesele și ideile lor coincid, iar atunci când vorbim și dorim un stat european nu trebuie să uitam și de principiile Uniunii Europene. Crearea „dușmanului comun” este o tehnologie veche care a degradat democrația. Un exemplu în acest sens este Germania-Nazistă care în 1937 și-a creat drept dușmani pe polonezi, evrei, țigani etc, (și a dus la tragedie) așa și exemplele recente din R.Moldova care a divizat societatea în tabere, iar politicienii continuă să vină cu mesaje ce provoacă ură și conflict în societate. Anume aceste metode au adus forțele de dreapta la o stare slabă în care se regăsesc astăzi și la incapacitatea de câștig a candidatului de dreapta.

Societății aș vrea să-i amintesc că politicienii astăzi se ceartă, își creează dușmani comuni, chiar vor jura ca nu vor face alianță cu ei și peste un timp vor semna un pact pentru propriu interes, așa cum au făcut în 2019. Fiind adept al PAS, sau al PSRM, sau al altui partid nu uitați sa ramâneți democrat, liber și cult”, conchide Ian Lisnevschi.

Analistul Corneliu Ciurea spune că apelul Maiei Sandu cu privire la unirea forțelor împotriva ”unicului dușman” Igor Dodon ar trebui să înfricoșeze populația, dar de fapt stârnește râsul.

„Declarată cu masca de protecție pe față izbitor de asemănătoare cu cagula teroristă, această idee este aparent criminală pentru că în stil nazist dezumanizează adversarul. După asemenea declarații, orice crimă în raport cu adversarul pare să fie legitimă. E regretabilă această abordare care preia experiențele sinistre europene și nu cele pozitive. În același timp, declarația Maiei Sandu este comică. Transformată într-un gramofon stricat de niște consilieri dosiți în birourile societății civile, ea repetă la nesfârșit platitudinile pe care le scriu politehnologii plătiți din greu de donatorii care preferă să-și păstreze anonimatul”, a menționat Ciurea.

Și comentatorul politic Vitali Catană critică discursul Maiei Sandu și blamează limbajul „abominabil” folosit de lidera PAS. Totodată, acesta a remarcat și tehnologiile de tip fascist la care apelează Sandu.

„În primul rând, în acest mesaj este vorba de un limbaj inadmisibil în spațiul public. Dacă sunt fapte blamabile pe care le poți imputa împotriva unuia din candidați, există clasicul concept numit critică. Maia Sandu apelează însă la tehnologii de timp revoluționar, de tip fascist, prin care oamenii sunt împărțiți pe baricade și chemați la luptă.

Cu această ocazie constatăm și fățărnicia liderului PAS. Pe de o parte, dânsa vorbește despre eliminarea dezbinărilor acolo unde chiar ar trebui să fie loc de discuții în contradictoriu, iar pe de altă parte creează tabere pe care le provoacă la luptă. Maia Sandu vrea să înlocuiască polemizarea civilizată cu lupta verbală sau chiar de stradă și asta este urât” a constatat Catană.

Declarațiile Maiei Sandu pot fi condiționate probabil de căldurile ridicate de afară, dar totodată și de febra electorală, însă lidera PAS ar trebui să fie foarte atentă la declarații, deoarece, așa gen de declarații trezesc întrebări în rândurile populației, o atenționează expertul politic Andrei Ilașciuc.

„Spre exemplu: De ce Vlad Plahotniuc nu s-a bucurat de asemenea calificativ ca “dușman al poporului” ? sau: Cine este Vlad Filat și Iurie Leancă? Cu atât mai mult că aceste declarații pot să aibă două tăișuri: cum a putut sa faca ea coaliție în Parlament cu “dușmanul poporului”, ori cum dumneaei va explica propriului electorat faptul că în viitorul Parlament va fi nevoită să facă coaliție cu Igor Dodon” se întreabă analistul.