Chişinăul a propus OSCE-ului încă două priorităţi în reglementarea conflictului transnistrean – una privind zona de securitate şi cea de-a doua referitoare la respectarea dreptrurilor omului în stânga Nistrului. Reprezentantul special al preşedinţiei Italiei, Franco Frattini, a acceptat sugestile şi spune că va susţine, în continuare, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, transmite tvrmoldova.md.

Franco Frattini a mai declarat că nu vede rostul prezenţei trupelor ruse în regiunea transnistreană, deşi la Moscova a spus că cererea Chişinăului privind retragerea trupelor şi muniţiilor din stânga Nistrului este nerealistă.

După discuţia cu reprezentantul special al preşedinţiei Italiei la OSCE, Chişinăul spune că reglementarea problemei transnistrene se va axa, în continuare, pe problemele istorice dintre cele două maluri ale Nistrului.

Sub preşedinţia Italiei, OSCE pune în capul listei angajamentele asumate de Chişinău şi Tiraspol încă din perioada în care preşedinţia era condusă de Austria. Declaraţia lui Franco Frattini în presa de la Moscova potrivit careia cererea Chişinăului ca Federaţia Rusă să-şi retragă trupele şi muniţia din stânga Nistrului nu are sorţi de izbândă a fost criticată dur în Republica Moldova. La Chişinău, însă, şi-a schimbat declaraţiile cu 180 de grade.

În această conjunctură, Chişinăul a cerut astăzi OSCE-ului să mai accepte încă două priorităţi. Şi asta după ce Asociaţia Promo-LEX, un asistent juridic constant pentru oamenii din stânga Nistrului, a declarat că în ultimii 7 ani misiunea OSCE a ignorat rapoartele societăţii civile privind gravitatea încălcării drepturilor omului în estul Republicii Moldova.

Reprezentantul special al preşedinţiei Italiei la OSCE a mai declarat că în luna mai ar putea avea loc o rundă de negocieri în formatul 5+2 la Roma. Franco Frattini urmează să aibă o întrevedere şi cu aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană.