Ksenia Sobchak, jurnalistă şi prezentatoare rusă, a anunţat planurile sale de a candida la alegerile prezidenţiale din Rusia, informează site-ul agenţiei Tass.

”Numele meu este Ksenia Sobchak şi voi candida la preşedinţia Rusiei”, a anunţat aceasta pe site-ul pre-electoral, citat de Mediafax.

Sobchak este în vârstă de 35 de ani şi este fiica lui Anatoly Sobchak, primul primar al Sankt Petersburgului ales în mod democrat, care a fost un mentor politic al liderului rus Vladimir Putin. Viaţa lui ”Paris Hilton de Rusia”, cum i se spune în presa internaţională, a fost sinonimă cu sexul şi celebritatea. Ea a fost prezentatoarea ediţiei locale a emisiunii Big Brother şi a animat presa de scandal cu relaţiile sale amoroase nereuşite.

Declaraţiile sale au fost nu de puţine ori marcate de controverse. În timpul unui interviu la un post de radio, aceasta i-a spus prezentatorului că ”are un complex de inferioritate”, din cauză ca nu este ”un star”. Cu o armată de fani şi câteva milioane de dolari, Sobchak credea în mod clar că poate judeca pe oricine.

Din 2011, Sobchak a început să poarte insigna unei activiste politice. În decembrie, ea a vorbit la un miting al opoziţiei care protesta pentru rezultatele alegerilor parlamentare din Dumă. Apoi a început să se întâlnească cu unul dintre liderii mişcării opoziţiei, Ilya Yashin, de care s-a despărţit.

Autorităţile şi-au exprimat în mod clar nemulţumirea activităţilor ei, când în dimineaţa zilei de 11 iunie 2012, mai mulţi mascaţi şi ofiţerii înarmaţi au confiscat din casa acesteia cel puţin 2 milioane de euro.

În acea perioadă, Sobchak începuse deja o nouă carieră ca gazdă a unei emisiuni, TV Rain, cea mai importantă voce pentru Moscova liberală. Ediţiile emisiunile erau extrem de populare, gândite inteligent şi pe placul ruşilor. Datorită influenţei şi conexiunilor din spectrul politic, puţine persoane aveau curajul să îi refuze invitaţia.

Alegerile prezidenţiale din Rusia vor avea loc pe 18 martie 2018.

Campania electorală va începe între 7 şi 17 decembrie.