Inițiativa deputaților PSRM prin care se propun măsuri de diminuare a prețului la produsele petroliere și gaz a fost publicată pe site-ul Parlamentului. Proiectul de lege prevede reducerea prețului la accize, instituirea scutirii de TVA și reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale de la 8% la 4%.
Autorii menționează că măsurile propuse au fost consultate cu mediul de afaceri și specialiști din domeniul economic, fiscal și al pieței produselor petroliere. Socialiștii afirmă că, implementarea acestui proiect este oportună pentru susținerea economiei și populației Republicii Moldova.
”Impactul prognozat pentru implementarea proiectului va contribui atât la susținerea directă a populației prin diminuarea cheltuielilor suportate de posesorii de autovehicule, cât și va stimula în mod pozitiv economia. Astfel, micșorarea prețurilor la combustibil va contribui în mod considerabil la susținerea transportatorilor naționali, formând un mijloc de depășire a necesității actuale de majorare a prețurilor pentru călătoriile interurbane. Concomitent, se prognozează un impact pozitiv pentru sectorul agricol, produsele petroliere fiind întrebuințate la toate etapele sezonului agricol. Proiectul va genera o incidență pozitivă pentru toți producătorii autohtoni, care urmare a micșorării prețurilor, vor avea posibilitatea să ofere pe piață un produs competitiv din punct de vedere a formării costurilor”, se menționează în nota informativă.
Deputații PSRM menționează că implementarea acestei inițiative nu implică cheltuieli financiare majore pentru stat, ”având în vedere sporirea acumulărilor bugetare în raport cu cele prognozate pentru anul 2022, pe fundalul creșterii ratei inflației”.