Un nou consens larg în Parlament. Deputații au aprobat, cu 61 voturi Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Socialiștii nu au susținut Declarația și au părăsit sala de ședințe.

Președintele fracțiunii PDM, Marian Lupu, a dat citirii documentului, care anunță că staționarea trupelor și întărirea prezenței militare ruse încalcă prevederile constituționale privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Menținerea pe teritoriul țării a unui volum mare de arme, muniții reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilități regionale și europene, în general, potrivit hotnews.md.

Deputații au făcut apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale din estul țării noastre. De asemenea, ei se adresează organismelor internaționale și către toate statele lumii să susțină inițiativa de păstrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Moldovei.

Deputatul PPEM Eugen Carpov, fost vicepremier pentru Reintegrare, a amintit că Rusia de mai multe ori și-a asumat angajamentul de retragere a trupelor sale din Moldova, dar acordul care prevede acest lucru nu a fost ratificat de Moscova. ”O prevedere era că Rusia își retrage trupele în termen de 3 ani. Acest termen a fost reiterat de 2 ori – în 1996, cînd a depus cerere de aderare la CE, și în 1999, la Istanbul. Astăzi este cazul să reamintim Rusiei, dar și vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că angajamentele nu au fost îndeplinite”, a declarat Carpov.

Iar Guvernului deputații i-au cerut să promoveze, pe toate căile posibile, adoptarea de către Adunarea generală a ONU al unei declarații privind retragerea militarilor și materialelor de război ale Rusiei din țara noastră.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru regiunea transnistreană, vine la Chișinău, deși vizita lui nu este deloc binevenită. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la ședința Legislativului că, din informațiile de care dispune, acesta vine la Chișinău și nu a ținut cont de recomandările Ministerului Afacerilor de Externe și vine astăzi în țara noastră. ”Da, aşa am înţeles şi noi, că soseşte, fără să fie tare binevenit”, a spus Candu.