Proiectul de modificare a Constituţiei, care prevede numirea de către preşedintele ţării a procurorului general, urmează a fi dezbătut în ședința de astăzi a Parlamentului.

Potrivit proiectului, şeful statului va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat președintelui Republicii Moldova. Şeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general.

Pentru ca noua lege a procuraturii să intre în vigoare, este nevoie de modificarea Constituției cu votul a 2/3 din numărul deputaților aleși (67).

Anterior, fracțiunea PSRM în Parlamentul Republicii Moldova a declarat că va insista asupra aprobării acestei inițiative.