Parlamentul a amânat, pentru a patra oară, proiectul cu privire la desemnarea unei noi componenţe a Comisiei Electorale Centrale, în cadrul ședinței de astăzi, informează 24h.MD.

Actul normativ urma să fie supus votului încă la mijlocul lunii aprilie. Preşedintele Comisiei parlamentare Juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, a declarat însă că este necesară verificarea candidaţilor de către Comisia Naţională de Integritate. Şi asta din cauza unor potenţiale conflicte de interese în care s-ar afla aceştia.

„Noi o să ne străduim să fie examinat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului”, a susținut Raisa Apolschii.

Precizăm că la funcţia de membru al CEC pretind fratele unui deputat PSRM, precum şi soţia unui consilier municipal din partea PL.

Candidaţii propuşi de fracţiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei, sunt Veaceslav Agrigoroae (consilier de deputat în Parlament), Rodica Ciubotaru (juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL), Sergiu Gurduza (ex-viceministru al Justiţiei), Maxim Lebedinschi (fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi şi consilier municipal PSRM), Alina Russu (şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM), Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Eduard Răducanu (numit recent director al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal). Ultimii trei se regăsesc şi în actuala componenţă.

Mandatul membrilor CEC a expirat pe 11 februarie 2016, iar procesul de selectare a noilor membri a fost iniţiat abia pe 18 martie 2016 de către preşedintele Parlamentului.