Comisia protecție socială, sănătate și familie a organizat, astăzi, dialogul de politici privind reglementările europene din domeniul farmaceutic, cu participarea experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a precizat că domeniul farmaceutic este foarte important pentru sănătatea cetățenilor și respectiv securitatea statului, iar rolul autorităților este să adopte norme și proceduri legale menite să asigure accesul continuu al cetățenilor la medicamente calitative, eficiente și la prețuri rezonabile.

”Legislația Republicii Moldova ce reglementează piața medicamentului și activitatea farmaceutică are nevoie de îmbunătățiri esențiale, fiind deja la mai multe capitole depășită. Parlamentul, împreună cu Guvernul, au determinarea fermă de a perfecționa legislația în domeniul farmaceutic, ajustând-o la aquis-ul comunitar. Totodată, și Acordul de Asociere pe care Republica Moldova s-a angajat să-l implementeze conține mai multe prevederi la acest capitol și este de datoria autorităților să le respecte. La rândul său, reglementările europene în domeniu sunt foarte complexe, unele din ele fiind obligatorii, iar altele – opționale, fiind posibile diverse modele dar și scenarii de implementare, unele fiind mai mult sau mai puțin avantajoase pentru țara noastră. Scopul nostru este ca legislatorii să posede cunoștințele necesare în acest sens, iar proiectele de legi și deciziile parlamentarilor pe marginea acestora  să fie asumate, bazate pe dovezi științifice și practici solide, astfel încât să vină în interesul cetățenilor”, a menționat Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Expertul internațional al Organizației Mondiale a Sănătății, Vesna Koblar, prezentă la acest dialog, a oferit o descriere detaliată a principiilor reglementării în domeniul farmaceutic la nivel european. Vesna Koblar, fost negociator din partea Sloveniei pentru Acordul de Asociere, cu o vastă experiență în structurile europene și proiectele internaționale, oferă consultanță mai multor state candidate pentru aderarea la UE în ajustarea legislației la standardele europene și în conformitate cu aquis-ul comunitar.

”Schimbul de informații în modificarea legislației este foarte important pentru o bună reglementare a domeniului farmaceutic. Modificarea legislației ia mult timp, de aceea va fi nevoie de răbdare și perseverență pentru a avea un cadru legal care să ofere un control eficient asupra medicamentelor și să prevadă reglementări stricte în lupta cu medicamentele contrafăcute”, a declarat expertul OMS, Vesna Koblar.

La discuții au participat deputați, membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Valentina Buliga, Consilierul Prim-ministrului, Mircea Buga, ex-ministru al Sănătății, coordonator de programe OMS Moldova, Zinaida Bezverhni.

Oxana Domenti a salutat și a apreciat disponibilitatea OMS-ului de a oferi autorităților, inclusiv Parlamentului Republicii Moldova, cea mai profesionistă asistență în vederea modernizării legislației în domeniului farmaceutic.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Comisiei protecție socială, sănătate și familie, cu sprijinul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.