În perioada 7-10 noiembrie, la Iaşi, s-a desfăşurat cea de-a doua reuniune în plen din acest an a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) la care a participat şi o delegaţie din Republica Moldova care a inclus şi reprezentanți ai comunităţilor evreieşti şi a romilor.

Potrivit unui comunicat emis presei, în discursul ţinut în cadrul acestei reuniuni, şeful delegaţiei moldoveneşti, ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul MAEIE, Ion Stăvilă, a relatat despre activităţile desfăşurate în ultimul timp în vederea propagării în ţara noastră a memoriei Holocaustului în contextul implementării agendei IHRA.

El a menţionat în special conferinţa consacrată celor mai bune practici privind memoria Holocaustului şi seminarul de instruire a profesorilor de istorie implicaţi în predarea în şcoli a temelor legate de Holocaust care au fost organizate la Chişinău respectiv la 7 octombrie şi 31 octombrie-3 noiembrie.

Şeful delegaţiei moldoveneşti a ţinut să mulţumească tuturor statelor membre ale IHRA, în particular, României, precum şi Misiunii OSCE în Moldova, pentru sprijinul acordat în vederea organizării activităţilor menţionate în contextul realizării agendei IHRA privind cultivarea memoriei Holocaustului în scopul evitării repetării pe viitor a unor astfel de tragedii împotriva umanităţii.

La rândul său, conducerea IHRA a salutat activităţile desfăşurate în Republica Moldova în vederea realizării obiectivelor urmărite de către IHRA şi a reiterat disponibilitatea de a acorda şi în continuare sprijinul în acest sens.

Amintim că Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului este o organizaţie interguvernamentală creată în anul 2000, actul de constituire a căreia fiind Declaraţia de la Stockholm. Scopul acestei organizaţii este promovarea activităţilor de cercetare, educare şi cultivare, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, a memoriei victimelor genocidului împotriva evreilor în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, IHRA întruneşte 31 de state membre şi 11 state cu statut de observator. Republica Moldova a aderat la IHRA cu statut de observator în decembrie 2014.