Propunerea anunțată de Vlad Plahotniuc de a susține un candidat unic al partidelor proeuropene este bine gândită tehnologic. Mai mult, democrații demonstrează că ei interpretează și tratează cu anticipare politicul moldovenesc, iar în competiție cu opoziția intransigentă, PDM în permanență e cu un pas înainte ca inițiativă politică. Comentariul aparține analistului politic Anatol Țăranu, într-o intervenție la Publika TV.

 ”Mi se pare că această inițiativă a PDM creează o situație extrem de dificilă pentru partidele pro-europene, care se regăsesc în opoziție față de guvernare și îi face pe ei să ia o decizie forte rapidă. Dar sunt multe decizii, care ar putea fi greșite și ar putea aduce prejudicii grave acestor partide. Mă refer la PAS și DA, care, de fapt, deja au demonstrat o anumită incapacitate de coeziune în ajun de alegeri. Și acest lucru îngrijorează, pune în dificultate partidele pro-europene din Moldova”, a declarat Țăranu, citează moldova24.info.

Țăranu a mai adăugat că în cazul în care partidele pro-europene nu vor da curs inițiativei PDM și vor înainta fiecare câte un candidat propriu, victoria socialiștilor e garantată.

”Trebuie să înțelegem că aceste alegeri, ele se datorează faptului că partidele proeuropene, mă refer la Chirtoacă, au eșuat și acest eșec se reflectă pe imaginea partidelor pro-europene, per ansamblu. Acest eșec nu este un fundal cel mai bun pentru aceste partide de a participa la alegeri. Deci avem nevoie de o strategie foarte bine gândită? Trebuie să creeze o trambulină pentru alegerile parlamentare, dar doar dacă vor fi exemplari, vor crea o situați când alegătorii din Chișinău vor avea o claritate pentru cine să voteze. Dacă vor fi mai mulți candidați, se va produce o fărâmițare”, a conchis Țăranu.