Problemele și nevoile veteranilor de război din raionul Strășeni au fost discutate astăzi la Forumul veteranilor şi al structurilor de forţă din raion. Prin acest eveniment se urmărește consolidarea dialogului dintre polițiști, militari, veterani și Guvern.

„Protecția socială a veteranilor mereu a fost în atenția mea și a Guvernului pe care îl conduc. Am convenit să avem o abordare sistemică și fundamentală față de problemele cu care vă confruntați” a spus Pavel Filip. Premierul a menționat că o serie de acțiuni în sprijinul veteranilor au fost deja realizate de Guvern, între care și implementarea Planului de acţiuni „Memorie. Onoare. Respect”.

Prin urmare, a fost stabilită indemnizaţia de 500 de lei soților sau părinţilor persoanelor decorate post mortem cu Ordinul Republicii şi Ştefan cel Mare şi stabilit ajutorul material unic anual de 1000 de lei. Suplimentar, pentru văduve a fost stabilită o alocație lunară de 250 de lei, iar părinților celor căzuți – o alocație lunară de 500 de lei. Totodată, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este desemnat responsabil de tratamentul specializat al veteranilor de război. A crescut și numărul veteranilor care beneficiază de reabilitare la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR). În același timp, a fost majorată pensia pentru invalizii de război din rândul militarilor în termen şi rezerviştilor. În prezent, aceasta este de 1500 de lei, 2500 de lei și 3500 de lei, în funcție de gradul de invaliditate. Au fost întreprinse și acțiuni de susținere a militarilor. Astfel, săptămâna viitoare, 335 de militari vor primi apartamente sociale noi.

Pavel Filip a mai menționat că Guvernul identifică posibilități pentru majorarea alocației lunare pentru veteranii de război, care constituie acum 100 de lei, dar și pentru stabilirea unui mecanism de asigurare a transportului gratuit prin compensație financiară. La rândul lor, veteranii au apreciat implicarea personală a prim-ministrului în procesul de soluționare a problemelor lor.

Premierul a mulțumit veteranilor pentru devotament și curaj, subliniind că ei sunt adevărații promotori ai patriotismului și ai dragostei de țară.

În cadrul evenimentului, mai mulți veterani de război, militari și polițiști au fost distinși cu diplome și distincții. Forumul veteranilor de război şi al structurilor de forţă din raionul Străşeni a reunit peste 500 de participanți.