Cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de salarii majorate şi în anul 2019, după alegerile parlamentare, dar şi mulţi ani înainte. Premierul Pavel Filip a făcut această declaraţie astăzi, în plenul Parlamentului, în timpul prezentării raportului de activitate a Guvernului.

Premierul a dat asigurări că nu vor mai exista situaţii discriminatorii, la plata remunerărilor, aşa cum se întâmpla până acum. “Toţi bugetari vor primi salarii mai mari, iar şefii nu vor avea salarii de 33 de ori mai mari decât salariaţii”, a precizat Pavel Filip.

Şeful guvernulu a mai spus că majorarea salariilor nu este o acţiune populistă, ci o acţiune naturală, implementată în momentul recoltării roadelor reformelor implementate.

“Reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar a constituit o prioritate a agendei de acțiuni a Guvernului. Necesitatea reformării sistemului de salarizare a rezultat din caracterul depășit și necorespunderea acestuia unui sistem modern de salarizare și inechitate a retribuirii muncii.

Asigurarea unui sistem de salarizare a personalului din sectorul bugetar transparent, echitabil, atractiv, nediscriminatoriu, simplu de gestionat, capabil să reflecte și să remunereze performanța, în cadrul căruia salariul de bază reprezintă principalul element al remunerației personalului constituie obiectivul de bază al reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar”, se mai conţine în raportul prezentat de Pavel Filip.
Amintim că Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobată recent de Parlament, prevede că angajații vor fi remunerați în baza sistemului constituit din grade și trepte de salarizare.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei, nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei.