Guvernul a votat astăzi reformarea sistemul de determinare a dizabilității, care prevede o serie de îmbunătățiri majore pentru beneficiari. Astfel, potrivit premierului Pavel Filip, noile modificări prevăd crearea structurilor specializate în fiecare raion și municipiu, crearea ghișeelor unice, precum și a unui serviciu de control, care va verifica atât corectitudinea determinării gradelor de dizabilitate, cât și eventualele contestații ale cetățenilor.
O altă modificare prevede introducerea posibilității de a depune online dosarele. De asemenea, persoana nu va mai fi obligată să fie prezentă la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, ceea ce va garanta scutirea de cheltuieli financiare și efort din partea persoanei solicitante, precum și va preveni elementele de corupție.
Ministrul  Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a precizat că, în total, vor fi create 15 echipe care vor determina gradul de dizabilitate – 13 pentru adulți ș 2 pentru copii. Vor fi și trei echipe de control care vor examina contestațiile cetățenilor. Ministrul a mai spus că dosarele vor fi distribuite aleatoriu, în format electronic, echipelor de determinare a gradului și a celor de control.
”Procesul a fost defectuos pe alocuri în Moldova, mai ales când vorbim de transparență și corupție din acest sistem. Procesul de determinare a dizabilității nu va fi accentuat doar pe partea medicală, cum a fost până acum. Trecem la un sistem modern, accentuat pe sistemul psiho-social, mai mult. Astfel, fiecare om își poate găsi domeniul său de activitate și nu e neapărat să se considere cu dizabilitate, doar pentru că medicul a decis acest lucru”, a punctat prim-ministrul Pavel FIlip.
Potrivit autorilor proiectului, în urma reformării Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă și a structurilor sale, inclusiv a modului de organizare și funcționare a acestora, se va asigura o îmbunătățire a procesului de determinare a gradului de dizabilitate, pentru a fi unul obiectiv, imparțial, corect, incoruptibil, transparent, ușor verificabil, care să răspundă nevoilor populației. Implementarea prevederilor proiectului hotărârii nu implică cheltuieli financiare suplimentare de la bugetul de stat.