Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat Biroul Naţional de Statistică (BNS), astăzi, când statisticienii din Republica Moldova îşi sărbătoresc ziua profesională. Şeful  Guvernului a adresat felicitări cu acest prilej tuturor specialiştilor din domeniu, menţionând rolul acestora în dezvoltarea ţării.

Premierul şi-a început vizita la locul unde se prelucrează datele colectate de recenzorii ce au activat în timpul ultimului recensământ al populaţiei şi locuinţelor din 2014, unde s-a interesat cum evoluează lucrurile în acest sens.

Potrivit Directorului general al BNS, Vitalie Valcov, până în prezent, aproape 96 la sută din chestionare au fost deja procesate, iar până la finele lunii octombrie a.c., adică cu două luni mai devreme, decât termenul stabilit de Comisia Naţională pentru Recensământul Populației și al Locuințelor 2014, introducerea datelor în sistemul informaţional specializat urmează să fie finalizată. Ulterior, datele vor fi verificate şi pregătite pentru publicare, astfel încât până în luna martie 2017, să fie publicate rezultatele finale ale acestui recensământ.

Pavel Filip a opinat că, de fapt, procesele legate de realizarea Recensământului 2014 au fost tergiversate şi resursele financiare alocate în acest scop au fost folosite neraţional. Premierul a menţionat că ar fi fost mult mai eficient, dacă tehnologiile informaţionale moderne erau aplicate chiar de la primele etape ale recensământului. Şeful Executivului a constatat, cu regret, că unii conducători care au gestionat procesul de la bun început nu au înţeles că digitalizarea nu înseamnă introducerea manuală a datelor înscrise în chestionarele completate pe hârtie, ci utilizarea dispozitivelor corespunzătoare care ar economisi şi timp, şi resurse. În acest context, Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul va acorda o atenţie sporită domeniului pentru a-l moderniza cu adevărat şi pentru ca la următorul recensământ, care se preconizează să fie organizat în anul 2020, să nu se repete greşelile anterioare.

Tot astăzi, Premierul a participat la şedinţa festivă, organizată la BNS, unde s-a întâlnit cu angajaţii instituţiei şi a discutat despre realizările, dar şi obiectivele care stau în faţa lor.

„O societate nu se poate numi modernă daca nu își pune datele în ordine şi  Guvernul va acorda tot suportul pentru ca BNS să ofere date statistice calitative”, a declarat Premierul.

Pavel Filip a vorbit despre necesitatea consolidării sistemului naţional de statistică, dar şi a întregii administraţii publice din ţară. Premierul a precizat că reforma administraţiei publice, care deja a fost începută de Guvern, are scopul de a moderniza şi eficientiza sectorul public, precum şi a crea un mediu atractiv de activitate pentru specialişti de înaltă calificare, care să fie motivaţi pe măsură şi să aducă beneficii societăţii.

Biroul Naţional de Statistică are misiunea de a elabora politicile în domeniul statisticii şi a furniza date şi informaţii statistice de calitate şi la timp, cu privire la situaţia socială şi economică a ţării.