Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii. Oficialii au făcut o retrospectivă a relaţiilor de colaborare moldo-nipone şi au punctat posibilităţile de intensificare a cooperării în domeniile de interes reciproc.

În cadrul dialogului, Prim-ministrul a mulţumit Guvernului de la Tokyo pentru asistenţa şi suportul oferit Republicii Moldova. Totodată, Pavel Filip a spus că autorităţile de la Chişinău pledează pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea schimburilor comerciale între cele două ţări.

„Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 stabileşte drept o prioritate a politicii externe utilizarea potenţialului de cooperare între Republica Moldova şi Japonia. Relaţiile bilaterale sunt fundamentate pe valori comune, prietenie şi respect reciproc, iar noi suntem deschişi pentru a le intensifica şi dinamiza”, a declarat şeful Executivului.

La rândul său, Ambasadorul nipon la Chişinău, Masanobu Yoshii, a menţionat că mai mulţi oameni de afaceri din Japonia intenţionează să viziteze Republica Moldova pentru a studia posibilitatea iniţierii unor afaceri în ţara noastră. Totodată, diplomatul japonez a subliniat că pentru investitori este important să fie asigurată stabilitatea şi dezvoltarea democratică a ţării, specificând că deja există mai multe istorii de succes a investiţiilor nipone în Republica Moldova.

Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii despre reformele promovate de Guvernul de la Chişinău în domeniile justiţiei şi financiar-bancar, precum şi despre evoluţiile în relaţiile Republicii Moldova cu partenerii externi, inclusiv cu Fondul Monetar Internaţional.