Premierul Pavel Filip a anunțat joi despre o înțelegere la  care s-a ajuns cu companiile farmaceutice privind reducerea cu 40% a prețului medicamentelor de primă necesitate.

Pavel Filip a anunțat după o întrevedere cu reprezentanții companiilor farmaceutice că este vorba de 160 de denumiri de medicamente, iar reducerile vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, din 12 octombrie. Este vorba de cele mai importante și uzuale medicamente, a precizat Pavel Filip.

El a menționat că acest lucru a fost posibil nu în urma unor indicații date de guvern, dar a discuțiilor continue.

Reprezentanții companiilor farmaceutice au confirmat anunțul făcut de premier, precizând că acest fapt a fost posibil datorită bunei colaborări cu Guvernul.

Pavel Filip a amintit că prețurile la medicamente a fost una din prioritățile actualului executiv și că până în prezent au fost înregistrate și alte realizări, precum diminuarea taxelor de înregistrare a medicamentelor, crearea unui centru unic de achiziție pentru a simplifica relațiile dintre furnizori și instituțiile de sănătate, etc. Iar aceștia au fost doar primii pași. „Sper că măsurile care vor fi aplicate și în continuare ca prețurile la medicamente să fie pe măsura posibilităților cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Filip.