În agricultură trebuie implementate tehnologii moderne. Declarația aparține premierului Pavel Filip care a vizitat, ieri, stația de irigare din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, transmite 24h.MD.

Prim-ministrul a apreciat rezultatele investițiilor făcute și oportunitățile de dezvoltare create pentru agricultorii din raion.

Premierul a spus că modul în care agricultorii s-au asociat este un bun exemplu pentru întreaga țară, iar sistemele centralizate de irigare modernizate ne prezintă, o dată în plus, importanța unei colaborări de succes cu partenerii de dezvoltare.

În același timp, șeful Cabinetului de miniștri a fost informat despre modul de funcționare a sistemului de aprovizionare cu apă și livrare a acesteia către consumatorii finali. Mecanismul este în totalitate automatizat, eficient energetic și oferă agricultorilor apă la un preț redus.

Prin intermediul Programului Compact, implementat de către Corporația Provocările Mileniului, în satul Roșcani au fost renovate 2 stații de pompare și instalate 9 pompe noi. În același timp, a fost readus în funcțiune un bazin de acumulare a apei, cu capacitatea de 3000 metri cubi și instalate 27,5 km de conducte.

Implementarea proiectului a fost posibilă datorită asocierii a 729 de agricultori și promovării în comun a necesităților care le au pentru a-și dezvolta o afacere în țară. Capacitatea de irigare a sistemelor centralizate din satul Roșcani este de peste o mie ha.

În cadrul Programului Compact al Guvernului Statelor Unite ale Americii au fost renovate 10 sisteme de irigare în Republica Moldova, costul lucrărilor fiind estimat la peste 80 milioane dolari SUA.