Uniunea Europeană a alocat astăzi Republicii Moldova suma de peste 36 de milioane de euro, din totalul suportului bugetar promis de 47 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de facebook de către premierul Pavel Filip.


“Încă o veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova, după cele 22,2 milioane alocate de FMI ieri, astăzi UE anunță transmiterea a 36,3 milioane de euro ca suport bugetar pentru țară noastră. Este încă o confirmare importantă a perseverenței cu care se implementează angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare. Guvernul rămâne angajat în derularea în continuare a reformelor și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a scris premierul.


Potrivit unui comunicat al Delegaţiei Uniunii Europene în țara noastră, banii vor permite crearea locurilor de muncă, creșterea exporturilor spre UE în creștere, consolidarea administrației publice consolidate, îmbunătățirea servicii de poliție, dar și pentru accelerarea dezvoltării rurale. În comunicat se mai arată că înainte ca aceste sume să devină diponibile, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să îndeplinească condițiile și să obțină rezultate în cadrul celor cinci programe.

Comunicatul stipulează că autoritățile Republicii Moldova au fost de acord să utilizeze aceste fonduri pentru a sprijini mai multe acțiuni, printre care implementarea acordului DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) între UE și Republica Moldova, reforma Poliției, reformele Politicii Finanțelor Publice, implementarea Liberalizării Regimului de Vize cu Europa, dar și Dezvoltarea Rurală și a Agriculturii în Republica Moldova (ENPARD).


Vestea despre acordarea finanțării europene vine a doua zi după ce FMI a aprobat acordarea țării noastre a noii tranșe, de 22,2 de milioane de dolari.”Consiliul de directori al Fondului Monetar International a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea de către Guvern a angajamentelor asumate în cadrul programului. ”Banii sunt destinați cetățenilor, vor veni ca suport bugetar și vor fi direcționați spre nevoile lor sociale și economice. Dincolo însă de partea financiară, această nouă tranșă confirmă că Guvernul, Parlamentul și BNM, au realizat încă un set important de angajamente și reforme din cele convenite cu FMI. Avem multe lucruri de făcut mai departe și Guvernul rămâne pe deplin angajat în programul de reforme și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni”, a comentat prim-ministrul pe Facebook.