Pavel Filip a solicitat Organizației Națiunilor Unite să angajeze mai activ structurile autorizate de ONU să gestioneze conflicte care nu se află pe agenda Consiliului de Securitate.Premierul Filip a făcut acest apel în cadrul  discursului susținut în fața Adunării Generale a ONU. Acesta a spus că niciun conflict nu trebuie să rămână în afara atenţiei Organizaţiei, indiferent dacă acesta figurează sau nu pe agenda Consiliului de Securitate.

În discursul său, Premierul a menționat conflictul transnistrean care după spusele sale este un „produs” al eternelor interese geopolitice din regiune. În declanșarea acestui conflict la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut un rol decisiv l-a jucat factorul extern. Spre deosebire de alte conflicte regionale, generate de antagonisme etnice sau religioase, conflictul transnistrean are un caracter prin definiţie geopolitic.

„Structura etnică a populației de pe ambele maluri ale râului Nistru şi lipsa unor sentimente de ură şi incompatibilitate la nivelul oamenilor de rând ilustrează falsitatea fundamentării ideologice şi politice a acestei entităţi pseudo-statale. Declaraţiile frecvente ale exponenţilor regimului transnistrean cu privire la necesitatea aderării la o altă ţară, cu care nici nu avem frontiere comune sunt, pe de o parte, iluzorii, iar pe de altă parte, reprezintă un obstacol în procesul de reglementare”, a spus premierul.

În opinia premierului moldovean, un pas spre soluționarea acestui conflict ar fi re-angajare constructivă a tuturor statelor participante la formatul „5+2”, precum şi a altor actori interesaţi sau relevanţi, inclusiv ONU şi OSCE, pentru a determina, cât mai curând posibil, soluţii pentru problemele evocate, conforme cu dreptul internaţional.