Mai multe legi importante, pe care președintele Igor Dodon a refuzat să le promulge, vor fi votate repetate de Parlament în cadrul unei ședințe de urgențe, care va fi convocată în curând.

Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Plahotniuc, legile întoarse la Parlament sunt foarte importante pentru cetățeni, iar motivele pentru care Dodon a refuzat să le promulge sunt lipsite de substanță. ”Așa cum știți, președintele Republicii Moldova a refuzat într-un mod total nejustificat să promulge și a întors în Legislativ mai multe legi importante, legi care vizează domenii importante pentru oameni. Este vorba despre legea cu privire la combaterea terorismului. O altă lege întoarsă de președinte este cea privind reforma Academiei de Științe, a fost întoarsă și legea cu privire la energetică – un document care prevede mai multă independență, legea tichetelor de masă, o inițiativă care vine să acorde beneficii concrete cetățenilor. Argumentele prin care aceste legi au fost respinse sunt lipsite de substanță, iar consecințele respingerii legilor pot fi doar negative. Am decis să le votăm de urgență din nou, iar apoi să le trimitem pentru a doua oară președintelui spre promulgare”, a spus liderul PDM.

Vlad Plahotniuc a precizat că deputații analizează posibilitatea organizării unei ședințe de plen anume pentru a vota în regim de urgență aceste legi, până la reluarea ședințelor ordinare. La aceeași ședință ar putea fi discutate și modificările legislative care va prevedea că plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicații și exerciții să nu mai depindă de președinte. Potrivit legii, președintele țării are voie să refuze o singură dată promulgarea unei legi votate de Parlament. Dacă Parlamentul își menține votul, șeful statului este obligat să promulge legile date.