„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri – o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, este promisiunea dată de PDM după ce azi Comisia de la Veneția a trimis avizul cu privire la schimbarea sistemului de vot.

„Am decis să transmitem inițiativa pentru expertizare Comisiei de la Veneția tocmai pentru că am dorit să avem o expertiză juridică profesionistă privind modalitatea de schimbare a sistemului electoral. În paralel, timp de 3 luni, au avut loc multiple dezbateri publice în societate. La aceste dezbateri au participat partidele parlamentare și neparlamentare, societatea civilă, experți locali și internaționali. De asemenea, a avut loc o amplă campanie de informare națională privind votarea directă a deputaților, dar și o campanie de strângere de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, unde peste 850 de mii de oameni au semnat pentru a-și alege direct deputații la următoarele alegeri. Este un număr record de susținători pentru o inițiativă în Republica Moldova”, se menționează în declarație.

După ce a analizat inițiativa transmisă, Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și a recomandat existența unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali. „De asemenea, în zilele următoare vom avea consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția”, se mai precizează în declarația PDM.

Menționăm că astăzi, Comisia de la Veneţia a formulat un set de recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate, a declarat preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, după încheierea şedinţei Comisiei de la Veneţia. Potrivit lui Candu, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană.