Dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii, este îndemnul făcut de PDM față de participanții la dezbaterea pe tema votului uninominal.

În context, PDM și-a exprimat recunoștința față de cei care și-au exprimat până acum opinia, atât pro cât și contra sistemului uninominal, iar faptul că această problemă este dezbătută intens în societate este deja un prim pas important spre reformarea sistemului electoral. “Salutăm implicarea mai multor personalități publice importante din Republica Moldova în această dezbatere, considerăm că este important că aceste discuții depășesc spațiul politic și acoperă o categorie cât mai largă a societății”, se arată într-un mesaj al PDM. 

Inițiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament, astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneția. În același timp, inițiativa a devenit publică, în așa fel încât fiecare cetățean să aibă acces la ea, să o studieze și să vină cu propuneri sau obiecții. PDM a făcut acești pasi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc și să se manifeste în condiții de transparență.

“PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor”, consideră democrații. 

Andrian Candu a menționat azi în cursul unui briefing de presă că a fost inițiată colectarea semnăturilor ca să se înțeleagă bine și ce își dorește cetățeanul.

„Până la ora actuală, în doar aproximativ 10 zile sau maxim 2 săptămâni de la inițierea colectărilor deja sunt colectate peste 350 mii de semnături. Considerăm că cifra impunătoare deja de astăzi legitimează acest proiect de lege și legitimează acțiunile Partidului Democrat de a continua să promoveze proiectul, să promoveze dezbateri pe marginea proiectului, să continuăm cu expertiza acestuia și, în final, dacă reușim, să găsim toate argumentele și să convingem și colegii din majoritatea parlamentară sau chiar și opoziția parlamentară, de ce nu, și să votăm acest proiect de lege”, a precizat Candu.

El a menționat că, deocamdată, PDM nu cunoaște când exact va fi examinat subiectul în cadrul Comisiei de la Veneția. “De obicei se ia între 3 luni și 6 luni astfel de proiecte. De la caz la caz poate să dureze și până la un an de zile. În orice caz suntem deschiși față de comisia de la Veneția, Consiliul Europei și nu doar”, a mai adăugat el.

Candu a anunțat că procedura de dezbateri publice asupra proiectului de lege va fi inițiată săptămâna curentă și vor fi expediate invitațiile pentru prima dezbatere a grupului de lucru pe platforma parlamentară, la care vor participa și reprezentanții partidelor parlamentare, reprezentanții partidelor extraparlamentare. Opoziția va fi invitată. Vor fi invitați experții constituționaliști și bineînțeles reprezentanții societății civile.