Partidul Democrat consideră în continuare că Republica Moldova trebuie să treacă la un sistem electoral uninominal, în primul rând pentru că cetățeni iau demonstrat că își doresc anume acest sistem și nu unul mixt, potrivit unui comunicat al formațiunii, ca reacție la inițiativa lansată marți de președintele Igor Dodon.

„Ultimele sondaje au arătat o preferință clară a cetățenilor pentru sistemul de vot uninominal. Și PDM rămâne convins că sistemul uninominal oferă cetățenilor mai multe pârghii de control asupra viitorilor deputați. Vom continua să prezentăm argumente în acest sens”, se arată în document.

PDM arată că a purtat consultări și cu societatea și cu partidele politice, iar discuțiile vor continua. „Timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății: ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, personalități publice, analiști, partide politice, experți electorali, reprezentanți ai instituțiilor statului etc. A existat, de asemenea, o dezbatere a partidelor de opoziție, unde inițiatorii proiectului privind votul uninominal au participat și au prezentat nenumărate argumente în favoarea acestui sistem electoral, în timp ce oponenții s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii”, potrivit comunicatului.

De asemenea, PDM face referire și la campania de informare a cetățenilor, menționând că au fost colectate aproape un milion de semnături. „În același timp, a fost organizată o campanie de informare a populației din întreaga țară, atât prin intermediul mass-media, cât și prin campanii din ușă în ușă, unde cetățenilor li s-au oferit materiale informative și li s-a explicat ce înseamnă votul uninominal. S-au strâns aproape un milion de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Republica Moldova”.

În opinia formațiunii, se opun votului uninominal politicienii car nu vor să se reformeze singuri și își doresc în continuare să ajungă în Parlament ascunși după liste, să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați. „O parte dintre partidele care se opun au chiar în programul lor politic schimbarea sistemului electoral și cetățenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. Astăzi, pentru aceste partide, e mai important să-și rezolve propriile interese, decât să respecte votul pe care l-au primit de la cetățeni”, potrivit Partidului Democrat.

PDM consideră inițiativa lansată de Igor Dodon și PSRM un truc politic și menționează necesitatea reformei politice. „PDM consideră că reforma politică este absolut necesară. În viitorul Parlament cetățenii trebuie să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății. Schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice”, notează PDM.

Amintim că zeci de dezbateri televizate au fost organizate pe marginea votului uninominal, mai multe dezbateri în Parlament, dar și discuții organizate de societatea civilă. Votului uninominal se opun o parte din partidele de opoziție, în special cele care speră că ajungă în Parlament în baza actualului sistem electoral, adică pe liste de partid, iar votul uninominal le-ar reduce semnificativ șansele.