Inițiativa privind un posibil referendum împotriva votului mixt ascunde o intenție absolut falsă. Și asta pentru că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a formațiunii.

Gămurari a prezentat concluziile politice ale partidului, dar și cele juridice despre această inițiativă, care a fost calificată drept ”o fantezie”. În opinia PDM, câteva ONG-uri împreună cu liderii unor partide aflate sub pragul electoral – PCRM, PN și PDA – și-au dat mâna pentru a mai stoarce niște bani de la bugetul public. Organizarea a încă un referendum ar ajunge să-i coste pe cetățeni nu mai puțin de 60 de milioane de lei.

”Aceste partide și ONG-uri politizate intenționează să inițieze un referendum împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc să-și aleagă direct deputații la viitoarele alegeri. Cred că este o dublă premieră pentru politica moldovenească. Pe de o parte, sunt ONG-uri așa-zis pro-europene, care acționează împreună cu partide de stânga și chiar de extremă stânga, într-un proiect împotriva unei voințe clar exprimată de cetățeni. Pe de altă parte, ei vor să organizeze un referendum împotriva faptului că cetățenii și-au primit un drept legitim, pe care îl cer de foarte mulți ani. Pare incredibil, dar acesta e absurdul la care s-a ajuns, în lipsă de subiecte serioase pentru a face opoziție reală guvernării”, a spus Vitalie Gămurari.

Purtătorul de cuvânt al PDM atrage atenția că și Comisia de la Veneția, la care atât de des face referire opoziția, spune foarte clar că legislația electorală nu poate fi schimbată la mai puțin de un an până la viitorul scrutin.

”Mai mult, anularea legii privind schimbarea sistemului electoral nu poate avea loc deoarece este o lege care produce deja efecte. Inițiatorii referendumului cunosc foarte bine aceste lucruri. Ei știu că inițiativa lor nu are nici o șansă de reușită. Dar se folosesc de acest pretext pentru a-și face campanie electorală pe banii cetățenilor”, a conchis Vitalie Gămurari.

Potrivit lui, PDM a constatat că un grup de ONG-uri au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PDA și sunt folosite ca paravan de liderii acestor partide. Ei speră că prin acest referendum să reușească să-și revină din criza în care se află. Aceste organizații neguvernamentale singure se pun într-o situație delicată. Se comportă ca actori politici. Ca urmare, ele vor fi tratate ca și competitori politici, având în vedere că reprezintă interesul politic al partidelor menționate, nu interesul cetățenilor, care s-au pronunțat foarte clar în favoarea schimbării sistemului electoral.

Vitalie Gămurari a transmis și mesajul PDM pentru partidele care stau în spatele inițiativei despre referendum.

”Să facă referendumuri pe banii lor, să primească o lecție mai usturătoare decât cea primită de Igor Dodon și socialiști în referendumul din Chișinău, dar să nu își bată joc de banul public și de cetățeni. Partidul Democrat condamnă cu fermitate noua modalitate de risipire a banului public prin referendumuri, o modă inițiată de socialiști și preluată imediat de câteva ONG-uri politizate, dar și de PCRM, PN și PDA”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM.