Vom trata cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneția și urmează să avem mai multe consultări pe intern, dar și în extern, a explicat liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, marți într-un briefing de presă. El a menționat că PDM va continua provomarea schimbării sistemului de vot, chiar dacă există speculații pe marginea subiectului, în detrimentul dorinței clare a cetățenilor Republicii Moldova care așteaptă schimbarea.

„Urmează ca zilele următoare să primim opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul retransmis de Președintele Parlamentului, domnul Andrian Candu, privind schimbarea sistemului electoral. Am văzut zilele acestea multe speculații pe marginea acestui lucru. Se insistă că ar urma să fie primit un aviz, când de fapt este vorba de o serie de recomandări privind inițiativa transmisă chiar de către noi spre expertiză Comisiei de la Veneția”, a declarat Plahotniuc la briefingul săptămânal al formațiunii.

Acesta a făcut foarte clară poziția PDM față de această expertiză: „Noi o vom analiza cu toată deschiderea și interesul. Chiar noi am transmis proiectul privind schimbarea sistemului electoral Comisiei de la Veneția tocmai pentru că ne dorim să avem această expertiză tehnico-juridică, în așa fel încât inițiativa să fie una în acord cu standardele internaționale în materie electorală. Imediat ce primim această expertiză, noi o vom analiza și vom începe să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modificările necesare. Așadar, mesajul pe care dorim să îl transmitem este că noi vom trata cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneția. Urmează să avem mai multe consultări pe intern, dar și în extern, după ce primim recomandările și să găsim formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral în R. Moldova să fie făcută în concordanță deplină cu recomandările juriștilor Comisiei de la Veneția”, a declarat liderul PDM.

De asemenea, el și-a exprimat regretul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri care își demonstrează afilierea politică, luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputații, lucru regretabil. „Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie și dreptul de a și-o manifesta așa cum doresc ei, însă nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă și să aibă pretenția că îi reprezintă pe toți moldovenii, atâta vreme cât în realitate s-a văzut că ei de fapt reprezintă un grup foarte mic de cetățeni. Este regretabil faptul că opoziția neparlamentară se ascunde cu lașitate după câteva ONG-uri, că nu are curajul să iasă deschis în fața oamenilor și să le explice de ce vor să le impună să voteze în continuare deputații pe liste de partid, unde să poată ascunde oameni necunoscuți și incompetenți. Acești politicieni se tem de contactul direct cu cetățenii în alegeri, de asta nu le place sistemul votului direct, nu au ce să le ofere, în afară desigur  de demagogie și populism”, a declarat Vlad Plahotniuc în cadrul aceluiași briefing.

„Cetățenii își doresc de atâția ani această schimbarea a sistemului electoral. Oamenii vor să știe ce deputați trimit în Parlament. Și eu consider că e dreptul lor să ceară asta, să poată evalua ei fiecare candidat în parte, așa cum e firesc s-o facă. Noi vom merge mai departe împreună cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral, dar vom munci desigur mult pentru ca această schimbare să fie făcută în acord cu practicile internaționale în materie electorală”, a conchis Plahotniuc.