Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până marţi, 16 iulie, Cod Galben de instabilitate atmosferică, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 litri pe metru pătrat) cu vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

În următoarele 24 de ore, se va menţine vreme răcoroasă. Astfel, mâine se aşteaptă maxime termice de 25-27 grade Celsius, ziua, şi 13-15 grade, noaptea.

Până mâine rămâne în vigoare şi avertizarea de subinundaţii locale, emisă de Centrul hidrologic al SHS, pentru 14-15 iulie. În legătură cu prognozarea precipitaţiilor abundente, hidrologii  au avertizat că, în perioada de referinţă, este posibilă formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de subinundații locale.

În acest context, autorităţile locale, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sunt avertizați să verifice  starea barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei, iar acolo unde este necesar – să întărească digurile.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.