„Majorarea pensiilor – obiectiv național.

Nicio pensie sub 2000 de lei!” (promisiunea Maiei Sandu în ultimele două campanii electorale)

Guvernarea va egala pensiile bătrânilor, cele care nu ating plafonul de 2000 lei, după cum a împărțit vulpoiul cașcavalul în felii deopotrivă. Șiretul animal o făcea pe prezidentul  drept și înțelept, mușcând intenționat mai mult – vă aduceți aminte? – ba dintr-o bucată, ba din alta… Ceea ce declară  acum  Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie nu se potrivește deloc cu promisiunea electorală a Maiei Sandu și PAS.  Perciun susține, că până la două mii lei va fi ajustată doar pensia celor cu un stagiu de cotizare complet. Iar ceilalți – cu stagiu incomplet vor beneficia de un nou plafon al pensiei minime în funcție de cât de mult au cotizat.

Mesajul “nici o pensie sub două mii de lei” nu poate fi înțeles altfel decât valoarea decretată a pensiei minime, nu? Ori în limbaj politic două nu e tocmai două? Bineînțeles,  o bună parte din actualii pensionari, ori pensionarii de mâine-poimâne nu au stagiu de cotizare complet, pentru că vremurile noi au adus odată cu libertatea și o minimalizare desăvârșită a protecției sociale: moldovenii au câștigat  independența țării, dar au pierdut locurile de muncă, ori le-au abandonat pentru că erau prost plătite, transformându-se în muritori de foame ori emigranți. Votanții Maiei Sandu s-au lăsat convinși  că “vremurile bune” le vor aduce repararea fatalei greșeli: doar libertatea politică nu înseamnă neapărat lipsuri economice…

Guvernanții sunt, însă, animale politice mult mai șirete și mai periculoase, decât vulpoii. Ei rezolvă ori satisfac prin definiție două tipuri de obiective și interese: personale și ale propriilor finanțatori electorali. Cine crede că locul trei e ocupat de interesele alegătorilor, este naiv. Alte interese decât primele două nici nu există, de fapt. În interesul poporului se convertește tot ce poate servi ca argument de guvernare pozitivă, chestiuni de angajament minim, care se bagă în dările de seamă la startul viitoarei electorale. Drumuri, apeducte, servicii publice? Da, Vă folosiți de ele, dare acestea există, în primul rând, pentru putere și clientela sa. Nu vă place teoria? Ea nu reflectă intențiile oamenilor “buni”? Atunci înghițiți liniștit minciuna cu pensia minimă și mai meditați! Dacă, bineînțeles, puteți medita pe stomacul gol!

Autor: Valeriu Reniță