În premieră, Ziua Naţională a Portului Popular a fost sărbătorită ieri, în 20 de raioane din Republica Moldova şi în Autonomia Găgăuză, informează 24h.MD.

Astfel, în nordul ţării, la Edineţ, sărbătoarea s-a început cu o paradă a straielor naţionale, iar la Sud evenimentul s-a desfăşurat la Avdarma, unde au fost prezentate costume ale minorităţilor etnice. Cei prezenți au avut parte de expoziții, târguri de artizanat și ateliere de creație.

Evenimentul a fost marcat și la Chișinău, gazdă fiind Palatul Republicii. În cadrul acestuia au fost expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România, adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Colecţionarii au povestit istoria costumelor şi au descifrat semnificaţia simbolurilor cusute.

Pe întreaga durată a evenimentului au evoluat artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și al etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Menționăm că Ziua Națională a Portului Popular face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, duminică, 26 iunie 2016, în mai multe raioane ale țării s-au desfășurat diverse acțiuni culturale, menite să pună în valoare costumul tradițional.