Perioada electorală va dura 60 de zile și va începe pe 1 septembrie, iar campania electorală va demara cu 30 de zile înainte de data scrutinului, adică pe 1 octombrie. Niște modificări la Codul electoral privind organizarea alegerilor prezidențiale directe au fost adoptate astăzi în lectură finală, de către Parlament, scrie 24h.MD.

Astfel, candidații la funcția de președinte vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a colecta cele 15 mii de semnături necesare pentru înregistrarea în cursa electorală.

„Urmează a fi colectate nu mai puțin de 15 mii de semnături și nu mai mult de 25 de mii, ca să nu avem situații cînd un concurent intenționat ar putea să colecteze 150 de mii de semnături, astfel încît alți candidați să nu beneficieze de semnături”, a spus unul dintre autorii proiectului, deputatul PD Sergiu Sîrbu.

O altă modificare importantă se referă la faptul că viitorul câștigător al scrutinului prezidențial, înainte de a prelua mandatul de președinte, va fi obligat să renunțe la calitatea de membru de partid. Autorii și-au propus astfel să excludă afilierea șefului de stat la vreun partid politic.

Proiectul mai stabilește criteriile în baza cărora Guvernul va stabili numărul secțiilor de vot deschise peste hotare. Pe lîngă criteriul înregistrării prealabile a cetățenilor din străinătate, Guvernul se va mai ghida de numărul alegătorilor care au participat la alegerile parlamentare din noiembrie, 2014.

O altă noutate a proiectului ține de faptul că în buletinele de vot nu vor fi incluse datele biografice ale candidaților, ci doar numele, prenumele și partidul politic pe care îl reprezintă concurentul.

Amintim că alegerile prezidențiale directe se vor desfășura pe 30 octombrie 2016.