Conducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a avut o întrevedere de lucru cu colegii din Ucraina pentru stabilirea unei colaborări transfrontaliere în domeniul gestionării situațiilor excepționale. Șeful Serviciului general – maior Mihail Harabagiu a discutat la sfârșitul săptămânii trecute  cu șeful Direcției Generale  Ucrainene pentru Situații Excepționale în regiunea Vinița Ruslan Șevciuc, despre posibilitatea unor intervenții reciproce în caz de situații de risc.

Conform unui acord bilateral reprezentanții Serviciului Situații Excepționale din Ucraina ar putea acționa în situații de risc în localități din prejma frontierei din raioanele Edineț și Soroca, iar pompierii și salvatorii moldoveni ar putea acorda asistență calificată pentru populația ucraineană din preajma regiunii Vinița. Scopul colaborării între cele două servicii din state diferite este de a reduce timpul de răspuns și a salva viețile omenești.

Intervențiile transfrontaliere vor fi posibile după ce Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și cel din Ucraina vor semna un acord bilateral de colaborare. Mai mult, acordul ar putea să se extindă și asupra unor localități din prejma regiunii Cernăuți, unde structurile de gestionare a situațiilor excepționale a ambelor state vor conveni pentru o colaborare comună.