Geniştii Armatei Naţionale au lichidat, în luna mai, 171 de obiecte explozive descoperite în localităţile din raioanele Briceni, Căuşeni, Criuleni, Făleşti, Hînceşti, Ocniţa, Orhei şi Ştefan-Vodă.

Potrivit maiorului Igor Liviţchi, şeful interimar al Serviciului Geniu din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre, cel mai mare număr de muniţii – 50 de proiectile antitanc, calibru 85 mm – au fost distruse de geniştii Batalionului de Geniu „Codru” în satul Cimişeni, raionul Criuleni.

Sursa a menţionat că alte 46 de proiectile de artilerie, calibru 76 mm – au fost depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole în satul Brăneşti, raionul Orhei. Obiectele explozive au fost dezamorsate de echipa de genişti condusă de maiorul Valentin State.

În aceeaşi perioadă, geniştii Armatei Naţionale au fost solicitaţi în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, unde în timpul lucrărilor de excavare la cariera de nisip din localitate a fost descoperită o bombă de aruncător, calibru 320 mm, cu greutatea unitară de 150 kg.

De asemenea, săptămâna trecută, grupa de genişti comandată de plutonierul Evghenii Axenti, s-a deplasat în satul Purcari, Ştefan-Vodă, unde a neutralizat 16 bombe de aruncător, calibru 82 mm şi, respectiv, 81 mm.

Toate obiectele explozive erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost distruse în condiţii de maximă securitate.

În anul curent, geniştii Armatei Naţionale au efectuat 71 de ieşiri în diferite localităţi ale ţării, unde au lichidat 249 de muniţii.