Peste o mie de persoane au semnat o petiție online în care cer condamnarea medicului Stanislav Florea de la Internatul Psihoneurologic de la Bălţi, acuzat că ar fi violat în repetate rânduri și pe parcursul mai multor ani, 18 femei, paciente cu deficienţe mintale. Procesul durează de mai bine de trei ani, iar medicul continuă să se afle în libertate, informează radiochișinău.md.

”Prin această petiţie cerem condamnarea medicului Stanislav Florea pe termenul maxim prevăzut. Orice victimă a unui viol are traume nedescrise, victimele cu deficienţe mintale sunt şi mai vulnerabile. Din păcate, de ani de zile nu îşi pot găsi dreptatea şi liniştea”, se arată în textul care însoțește petiția, inițiată acum două zile, și care a adunat până acum aproape 1.200 de semnatari.

”Procesul de judecată este tărăgănat deja de trei ani. În ultimul an sentinţa a fost amânată deja de câteva ori. În tot acest timp, acuzatul a trăit în libertate. Iar femeile au spus de nenumărate ori cât de frică le este să trăiască în acelaşi oraş cu Florea. Mai mult ca atât, la procesele de judecată, femeile trebuiau să povestească violurile, retrăind clipele de coşmar, pe când în alte ţări, în asemenea cazuri se înregistrează mărturia”, se mai arată în declarația grupului de inițiativă.

Astăzi, 25 octombrie, începând cu ora 16, la Judecătoria  Bălți are loc o nouă ședință de judecată în acest dosar. O serie de jurnaliști dar și oameni simpli s-au moblizat și au mers să asiste la acestă ședință în semn de solidaritate cu victimele abuzate de medic.

Amintim că acest caz a ajuns în atenția publicului în iarna anului 2013 când 18 femei, paciente cu deficienţe mintale de la Internatul Psihoneurologic de la Bălţi, l-au acuzat pe medicul Stanislav Florea de viol. Informaţia din presă relata mărturiile înfiorătoare ale victimelor. Din spusele avocaților și pacientelor, violurile se întâmplau de mai mulţi ani, iar asistentele medicale şi alţi medici ştiau de ele, dar au preferat să tacă.