Decizia remanierii guvernamentale a fost una colectivă, în discuții fiind implicate, pe lângă reprezentanții Coaliției de guvernare, foarte multe persoane din afara politicului. Mai mult, printre candidaturile evaluate în timpul consultărilor au fost descoperiți mai mulți profesioniști extraordinari. Acestea sunt doar câteva dintre detaliile despre decizia de marți, oferite de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui interviu pentru Agenția Informațională de Stat ”MOLDPRES”.
Potrivit liderului PDM, inițial, atunci când au fost anunțată intenția remanierilor, nu era clară formula la care se va ajunge, iar rezultatul a fost o surpriză chiar și pentru cei implicați în consultări.
”A fost o surpriză și pentru noi, într-o anumită măsură. Atunci când am anunțat că vom face remanieri nu ne gândeam la formula la care am ajuns. Timp de o lună, împreună cu premierul, am stat și am analizat care este cea mai bună îmbinare pentru ca eficiența Guvernului să crească, să întărim și să depolitizăm sectoarele cele mai importante, cum ar fi justiția sau economia, dar și cum să facem să avem un guvern mai temerar, unul care să atace frontal problemele cu care se confruntă țara și să le rezolve”, a declarat Vlad Plahotniuc.
Cât despre numele grele care se regăsesc în noul Guvern, cum ar fi Iurie Leancă, Alexandru Tănase sau Chiril Gaburici, Vlad Plahotniuc a spus că sunt profesioniști cu notorietate, iar scopul lor este să dinamizeze domeniile de care vor fi responsabili și să treacă la o nouă etapă de dezvoltare a lor.
”Nu cred că există cineva care le poate contesta capacitățile, la modul sincer, pe domeniile în care vor activa. Scopul Coaliției de guvernare este să dinamizeze respectivele domenii de activitate, să treacă la o nouă etapă de dezvoltare a lor. În Justiție este nevoie de reforme ample. În domeniul economiei și infrastructurii, cred că provocările vor fi foarte mari, pentru că urmează un vast program de modernizare a infrastructurii rutiere, iar pe zona integrării europene activitățile noastre trebuie să treacă tot mai mult dintr-o zonă delimitată ministerial înspre o zonă strategică de dezvoltare națională, care are la bază integrarea europeană și pe care o vom promova în cel mai înalt grad posibil. Iată cât de complexe devin aceste domenii și aveți deja răspuns la întrebarea de ce au fost invitate în Guvern persoane cu experiență mare pe aceste zone de activitate”, a adăugat Vlad Plahotniuc.