Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a avut o reacție pe facebook la declarațiile socialistului Igor Dodon că peninsula Crimeea este teritoriul al Federației Ruse. Campania electorală a înfierbântat prea tare mintea unor candidați, a comentat Plahotniuc.

După ce Dodon a declarat anterior în cadrul unor dezbateri televizate că peninsula Crimeea este teritoriul al Federației Ruse și nu al Crimeei, iar joi la Kiev mai mulți deputați din Rada Supremă a Ucrainei au ieșit cu declarații despre pericolul victoriei candiatului pro-rus la alegerile din 30 octombrie, adresându-se totodată politicienilor de la Chișinău, în special lui Igor Dodon, să nu facă declarații nechibzuite, Plahotniuc a reamintim pe Facebook că Parlamentul aprobă direcțiile principale ale politicii interne și externe a statului, și nu președintele.
„Un răspuns categoric și constituțional la aberațiile lui Dodon. Campania electorală a înfierbântat prea tare mintea unor candidați, de aceea vreau să reamintesc că noi avem o Constituție foarte clară în ceea ce privește atribuțiile privind aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a Republicii Moldova: ART 66 lit. d) PARLAMENTUL aprobă direcțiile principale ale politicii interne și externe a statului”, a scris Plahotniuc.

El a mai adăugat că integrarea Europeană și suveranitatea Republicii Moldova derivă și din recunoașterea suveranității teritoriale a vecinilor noștri, cu care trebuie să prosperăm comun, iar restul este „speculație politică electorală”.

Reamintim că anterior, în cadrul unei dezbateri televizate, întrebat de moderator cui îi aparţine Crimeea, Igor Dodon a declarat că peninsula este un teritoriu al Federaţiei Ruse, însă atunci când i s-a cerut să-şi dezvolte afirmaţiile, Dodon a închis subiectul. „Am răspuns deja”,, a spus Dodon, citat de Rosbalt, scrie deschide.md.