Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a limpezit azi apele: Nimeni la Bruxelles nu a condiționat finanțarea Republicii Moldova, iar în jurul acestui subiect există tot felul de speculații, a precizat azi Plahotniuc în cadrul unui briefing, după ce săptămâna trecută a efectuat o vizită oficială la Bruxelles.

“Au apărut tot felul de speculații precum că dacă se votează schimbarea sistemului electoral, ar putea fi blocată finanțarea din partea UE pentru Republica Moldova. În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiționat în acest fel. Vreau să fie foarte clar acest lucru. Discuția s-a axat pe necesitatea de a fi respectate acele recomandări ale Comisiei de la Veneția, ceea ce este și firesc. Dar nu pe condiționalități sau alte tipuri de presiuni”, a subliniat președintele PDM.

Potrivit lui, discuțiile au fost foarte constructive și utile pentru toate părțile. De altfel, este greu de imaginat cum UE ar putea să oprească finanțarea unei țări doar pentru faptul că li se dă oamenilor dreptul de ași alege singuri deputații. “Toți cer să luăm în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și își expun opiniile politice. Iar noi respectăm acest drept la opinie, indiferent din ce zonă politică ea vine. Dar este adevărat că unii politicieni iresponsabili de la Chișinău fac presiuni mari la UE pentru ca moldovenii să fie pedepsiți fiindcă îndrăznesc să-și ceară dreptul de a vota direct deputații la următoarele alegeri. La fel au făcut acești politicieni și atunci când au încercat să blocheze finanțarea de la FMI pentru Republica Moldova”, a ținut să remarce liderul democraților.

Plahotniuc a calificat personal aceste acțiuni drept “o modalitate de trădare a intereselor cetățenilor, care cu siguranță vor fi taxate dur la următoarele alegeri de către cetățeni, iar dezbaterile care au loc în această perioadă sunt utile inclusiv pentru ca oamenii să-i poată vedea pe acești politicieni și modul în care ei se manifestă, inclusiv vizavi de această reforma”.

El a subliniat că motivația de a schimba sistemul electoral ține în primul rând de voința majorității cetățenilor de ași putea alege în sfârșit, singuri, deputații, așa cum își aleg ei primarii și, mai nou, cum își aleg ei președintele țării. În zilele următoare va începe lucrul la implementarea recomandărilor dar și la consultările cu experții, cu politicieni, cu reprezentanți ai societății, astfel încât să fie adusă inițiativa despre schimbarea sistemului de vot în strictă concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția. La fel, Plahotniuc a menționat că se va iniția o nouă serie de dezbateri la nivel național. “Suntem deciși să continuăm dezbaterile și să le conferim o anvergură cât mai largă”a, punctat el.