Partidul Democrat din Moldova nu va înainta un candidat propriu la alegerile anticipate din Chișinău. Mai mult, democrații sunt gata să susțină un candidat unic al partidelor pro-europene, pentru a nu permite socialiștilor să preia Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de presă de după ședința formațiunii.
Potrivit lui Plahotniuc, decizia anunțată urmărește trei obiective: să contribuie decisiv la dezvoltarea pe calea europeană a Capitalei, să ofere o administrare responsabilă a Chișinăului și să ducă la o înfrângere categorică a socialiștilor. ”Am luat în considerare părerea locuitorilor Capitalei din sondaje, care arată că oamenii sunt dezamăgiți de corupția înrădăcinată în Chișinău și sunt decepționați de cum a fost administrată Primăria de PL.
Primăria Chișinău riscă să ajungă în mâinile socialiștilor, fiindcă dreapta politică este fragmentată, iar electoratul este împărțit în câteva partide pro-europene. PDM a luat decizia de a susține la alegerile locale anticipate din Chișinău un candidat unic al partidelor pro-europene. Noi vom susține persoana care va reuși să obțină cel mai mare suport politic al partidelor de dreapta. Respectiv, suportul PAS, PL, PPDA, PPEM. Suntem gata să-i susținem și pe cei mai aprigi critici ai noștri, desigur dacă acest candidat deține integritatea și capacitatea pentru a administra Primăria”, a declarat liderul PDM.
PDM l-a delegat pe vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari pentru negocieri cu alte partide pro-europene.
De asemenea, Plahotniuc a spus că PDM pledează pentru organizarea alegerilor anticipate în Chișinău așa cum prevede legea, iar zvonurile că partidul ar vrea să împiedice desfășurarea alegerilor sunt falsuri.