Persoanele afiliate Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat și Partidului Liberal au comis cele mai multe acte de corupție în perioada 2014-2015, transmite moldNova.

Potrivit unor date statistice furnizate de Ministerul Justiției la solicitarea moldNova, în perioada respectivă procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție au investigat mai mulți politicieni sau persoane afiliate politic acestor trei partide. Astfel, 41% dintre bănuiții de acte de corupție erau apropiați ai PLDM, 29% – ai PD, iar 27% – ai PL. Ministerul Justiție nu a precizat numărul exact al membrilior acestor partide suspectați de corupție.

Arestarea liderului PLDM

Cel mai răsunător caz de arest al unui politician pe baza suspiciunilor de corupție este fără îndoială cel al lui Vlad Filat. La 15 octombrie 2015, în cadrul primei şedinţe a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, liderului PLDM, Vlad Filat, i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 de deputaţi, după ce procurorul general de atunci Corneliu Gurin a declarat că există bănuieli potrivit cărora Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, ar fi comis acte de corupţie şi trafic de influenţă. Filat a fost reţinut pentru 72 de ore şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie în aceeași zi, iar după un proces ce a durat aproape un an, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Corupții din PD și PLDM

Un alt afiliat al PLDM care a fost reținut, fiind învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu este fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi. Pe 10 aprilie 2015 Judecătoria sectorului Buiucani a decis arestarea preventivă pentru 25 de zile a fostului ministru, acesta fiind bănuit de acte de corupție în dosarul unor licitații trucate. Nicolae Olaru, un fost deputat PLDM, a fost, de asemenea, cercetat într-un dosar de înstrăinare ilegală de terenuri.

Fostul preşedinte al raionului Ialoveni Lilian Popescu a fost cercetat penal de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un caz de estorcare a 180.000 de euro de la administratorul unei companii autohtone. Popescu a făcut parte din Partidul Liberal până în anul 2014 când a trecut în tabăra Partidului Democrat.

Polițiștii, vameșii și directorii de întreprinderi de stat sunt cei mai corupți

Potrivit Ministerului Justiției, 100 de polițiști, 50 de vameși și 64 de directori ai întreprinderilor de stat au fost prinși săvârșind acte de corupție în perioada 2014-2015. Alți subiecți ai infracțiunilor de corupție sunt primari, ex-miniștri, ofițeri de urmărire penală și persoane cu funcții de răspundere în domeniul educației și sănătății.

Domeniul privat nu stă mai bine la capitolul integritate și moralitate. În perioada sus menționată au fost depistați 21 de avocați, 74 de directori de întreprinderi și 137 de persoane fizice care au comis acte de corupție. În primul semestru al anului 2016, 66 de persoane au fosat condamnate la închisoare pentru că au săvârșit acte de corupție, abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În perioada 2014-2015 cele mai multe acte de corupție s-au depistat printre angajații Poliției (119 cazuri), în instituțiile financiar-bancare (110) și în primării (102). În același interval de timp s-au depistat 76 de acte de corupție în întreprinderile de stat, 50 – în cadrul Serviciului Vamal, 36 – în domeniul justiției, 24 – în medicină, 21 – în avocatură, 12 – în instituții de educație și mai puțin de zece acte de corupție – în domeniul agriculturii, în instanțele de judecată sau în construcții.

Câte dosare de corupție au fost soluționate în 2016

Potrivit datelor Ministerului Justiției, în prima jumătate a anului 2016 au fost deschise 91 de dosare penale care vizează actele de corupție. Cele mai multe – 38 la număr – au fost intentate pe baza corupției pasive și active. Alte 20 de dosare se referă la abuzul de putere sau abuzul de serviciu; 19 – la excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu; 13 – la abuzul de serviciu și un singur dosar penal vizează încasarea unei recompense ilicite de către un funcționar public.

În aceeași perioadă a continuat examinarea a 202 dosare penale, înregistrate încă în anul 2015.

Pe marginea tuturor dosarelor penale intentate pentru comiterea actelor de corupție au fost pronunțate, în primă instanță, 87 de hotărâri. Astfel, în primele 6 luni ale anului 2016 instanța de judecată s-a pronunțat pe marginea a 37 de cazuri de corupere pasivă și activă; 16 cazuri de abuz de putere sau abuz în serviciu, 25 de cazuri de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, două cazuri de luate de mită, dar niciun caz de oferire a mitei. Alte șase sentințe s-au pronunțat pe marginea dosarelor de abuz în serviciu și o singură sentință – într-un dosar de mituire a unui funcționar public.

Aceleași date mai arată că în primul semestru al anului trecut 66 de persoane acuzate de acte de corupție au fost condamnate la închisoare.