Pe parcursul a două luni, angajații Secției Investigarea fraudelor economice a Direcției „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații au documentat activitatea infracțională a unor persoane din nordul țării, specializate în fabricarea şi circulația alcoolului etilic şi a producției alcoolice.

Recent, la intrarea în municipiul Bălți a fost stopat un mijloc de transport, la volanul căruia se afla un tînăr de 20 de ani, locuitor al satului Unguri, raionul Ocnița, alături de șofer se afla și un pasager de 20 de ani, locuitor al satului Vălcineț, raionul Ocnița, aceștia transportau peste 2 500 litri alcool etilic în valoare de 300 de mii de lei.

Lichidul era îmbuteliat în vase de masă plastică, cu cantitatea de 20, 25 și 30 litri fiecare, fiind ascunse sub cutii de banane din carton.

Totodată, ofițerii de investigații au efectuat alte cinci percheziții pe teritoriul municipiul Bălți, nemijlocit, la persoane antrenate în comercializarea ilegală a alcoolului etilic, precum și contrafacerea băuturilor alcoolice tari.

Ca urmare a percheziției efectuate, la secția de producere și îmbuteliere a băuturilor alcoolice, amplasată în capitala de nord a țării, condusă de un bărbat de 35 de ani, au fost ridicate 120 litri de  alcool etilic contrafăcut în valoare de 14 000 de lei, dopuri de model ”Kvint”, capace din polietilenă pentru sticle ”Divin Călărași” și ”Barza Albă” și altele fără denumire, sticle goale cu volumul de 0,5 litri cu denumirea ”Călărași” și ”Kvint”.

În ambele cazuri, suspecții comercializau alcoolul pe teritoriul municipiului Bălți, iar la solicitarea poliției, suspecții  nu au prezentat niciun act ce ar confirma proveniența legală și dovada originii alcoolului.

Pe ambele cazuri a fost inițiată cîte o cauză penală în baza art. 250 al. 1 Cod Penal al RM. Persoanele culpabile de „Transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz” se pedepsesc conform legislației, cu amendă în mărime de la 25 000 la 50 000.

La moment, ofițerii Direcției „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații întreprind  măsuri speciale de investigații, în vederea identificării și altor persoane implicate în această schema, cu atragerea la răspundere conform legii.