Prezența poliției, care asigură ordinea publică la manifestația organizată de PDA, PAS și partidul extremistului Grigore Petrenco, cunoscuți pentru provocări și violențe, îi deranjează pe unii activiști de la tribună. Alexei Tulbure a aruncat de pe scenă acuzații de trădare la adresa tinerilor care le garantează securitatea.

Apelurile sale  au fost susținute isteric de către cei câteva sute de oameni adunați la mitingul împotriva dreptului cetățenilor de a-și alege deputații. Unul dintre polițiștii care asigură ordinea publică în fața Parlamentuluia scris ieri pe o rețea de socializare că ”oameni care s-au vândut deja pentru 150 de lei” îl vor înjosi pe el și pe camarazii său și vor încerca să îl convingă de faptul că este trădător.

”Dar ei nu știu ca eu voi îndura totul și nu pentru salariul primit, și nu pentru ca am ordin, ci pentru că am jurat credință Patriei și, indiferent cine e la conducere, eu o sa stau acolo, pentru mama și tata, pentru fiecare copilaș care spera să aibă un viitor mai bun”. Polițistul le scrie oamenilor veniți la protest să nu se teamă de el. “Eu o să fiu acolo pentru ca în caz de viata voastră va fi în pericol…eu să o dărui pe a mea!”. “Eu tot sunt copilul cuiva, fratele, nepotul, prietenul. Dar spre deosebire de voi, eu nu-mi vând onoarea”, își încheie mesajul polițistul Serghei Lujan.

Câteva sute de oameni adunați în fața Parlamentului de către Maia Sandu, Andrei Năstase și Grigore Petrenco cer anularea dreptului cetățenilor de a-și alege singuri deputații. 700 de oameni vor anularea dreptului de alegere directă a deputaților, pentru care au semnat peste 800 de mii de cetățeni

În jur de 600-700 de oameni adunați la îndemnul unor partide de opoziție  în fața Parlamentului cer anularea legii care oferă cetățenilor dreptul de a-și alege singuri deputații. La îndemnul liderilor unor ONG-uri afiliate PDA, PAS și PLDM, aceștia repetă lozincile scandate de pe scenă ale celor care vor păstrarea votului pe liste, în spatele cărora se ascund persoane dubioase.

Parlamentula votat cu un consens larg, de 74 de voturi, legea care prevede trecerea la votul mixt. Legea a fost promulgată de președinte și va fi aplicată la următorul scrutin parlamentar, în 2018. Amintim că, potrivit sondajelor, în jur de două treimi din moldoveni s-au pronunțat pentru schimbarea modului de alegere a deputaților. Oamenii argumentează prin faptul că sistemul existent până acum încuraja accesul în Parlament a unor persoane convenabile liderilor de partid. În timp ce oamenii cu demnitate nu aveau șanse de a deveni deputați.

Pentru schimbarea sistemului electoral au semnat peste 800 demii de cetățeni.