Prestigioasa publicație “Politico” dedică un articol vizitei premierului Republicii Moldova la Bruxelles și pune accent pe declarațiile lui Pavel Filip privind cursul de dezvoltare a Republicii Moldova și speculațiile privind schimbarea vectorului spre Est, așa cum declară Igor Dodon în ultima vreme.

“Acesta a declarat că Președintele pro-rus nu va distruge relațiile cu UE.

Prim-ministrul Pavel Filip are un mesaj pentru liderii UE și NATO: indiferent de faptul alegerii unui președinte pro-rus, Moldova rămâne ferm pe traiectoria pro-occidentală”, scrie Politico.eu. În discuțiile cu jurnaliștii după întâlnirea de marți cu oficialii UE la Bruxelles, Filip a declarat că mass-media raportează despre probabilitatea ca Moldova să se îndepărteze de bloc după alegeri.

„Am văzut titluri care spun că după Bulgaria, Moldova este de asemenea pierdută pentru UE”, a declarat Filip. „Nu este adevărat”, îl citează respectata publicație europeană.

Jurnaliștii de la Politico mai scriu că Filip a ținut diminueze potențialul impact al președintelui ales Igor Dodon asupra Acordului de Asociere dintre Moldova și UE care a intrat în vigoare cu titlu provizoriu în luna iulie și prin care Bruxelles-ul a oferit facilități comerciale în schimbul unor angajamente privind reformele în domeniul luptei cu corupția. În timp ce Dodon și-a construit campania pe platforma unui referendum privind denunțarea acordului, Filip susține că Moldova este „cu mult mai determinată” să-l implementeze integral, se menționează în articol.  

„Președintele are puterea de a iniția un referendum, însă acesta are un caracter consultativ”, a declarat Filip, citat de Politico. Acesta a subliniat că rolul președintelui este unul formal și ceremonial, iar orice decizie privind denunțarea acordului ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului, ceea ce este puțin probabil.

Prim-ministrul a a promis că țara sa se va apropia tot mai mult de UE pentru restul mandatului Guvernului condus de acesta, care se va încheia în 2018.

Filip a preluat funcția în ianuarie, în urma unuia dintre cele mai mari scandaluri de corupție care a avut loc în Moldova de la obținerea independeței de Uniunea Sovietică în 1991. Scandalul a implicat devalizarea unui miliard de dolari, a opta parte din produsul intern brut al țării, și a dus la condamnarea fostului prim-ministru pro-european, Vlad Filat, la nouă ani de pușcărie. Potrivit lui Filip, realizarea unei anchete complete în acest sens ar putea dura până la 6 ani.

Filip este de părere că imaginea politicienilor euro-centriști a fost compromisă de incidentul cu Filat, subliniază autorul articolului.

„Este regretabil faptul că guvernele anterioare au comis fraude, iar aceste fraude au fost comise sub steagul UE”, a declarat Filip.

Filip spune că și-a petrecut ultimele 11 luni încercând să resteze relațiile Moldovei cu UE și a ajuns în Bruxelles pentru a finaliza procesul de eliberare a 45 milioane euro în calitate de suport bugetar din partea Bruxelles-ului. De asemenea, pe ordidea de zi a vizitei sale este șo întrevederea cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg pentru semnarea unui acord privind deschiderea unui birou de legătură în Moldova, informează Politico.

„Acest lucru e cu mult mai simbolic acum, având în vedere alegerea unui președinte declarat pro-rus”, spune Filip.

Biroul de legătură al NATO, conceput pentru a spori capacitate de apărare și de securitate cibernetică va funcționa ca o misiune diplomatică în Chișinău, și nu va prevedea plasarea echipamentelor militare pe teritoriul Moldovei, ceea ce va reduce riscul unei reacții negative din partea președintelui rus, Vladimir Putin, spune Filip.

„Cineva m-a întrebat dacă acest oficiu este împotriva Rusiei. Acesta nu este împotriva nimănui”, a subliniat Filip, adăugând că prezența NATO n-ar trebui să supere Moscova, întrucât asemenea oficii există atât în Rusia, cât și în alte țări post-sovietice.

Filip a respins ideea că poziția pro-Bruxelles ar putea provoca un război civil în Moldova sau un conflict militar cu Rusia.

„Conflictul a început când Ucraina n-a semnat acordul cu UE. Din fericire, noi am semnat Acordul de Asociere care are titlu executoriu și nu poate fi denunțat sau modificat în niciub fel de către noul președinte”, a declarat acesta.

Filip a sugerat că țara ar putea fi aruncată în haos doar dacă Partidul Socialiștilor va lua majoritatea la alegerile parlamentare din 2018m însă aceasta este puțin probabil.

„Acesta este un scenariu imposibil pentru că, dacă vom continua lucrurile începute anul acesta, spre sfârșitul mandatului nostru vom avea mai multă Europă în Moldova”, a declarat Filip în articolul din Politico.