În perioada 6-7 decembrie curent, șeful Direcției Antidrog și șeful Secției combaterea traficului internațional de droguri din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, participă la o conferință internațională privind traficul de droguri și realizarea substantelor psihoactive noi prin magazine online sau pagini web neautorizate, în orașul Lyon, Franța.

În cadrul  conferinței a fost abordată tematica cu privire la substanțele psihoactive noi, care la moment se bucură de o popularitate imensă în rîndul tinerilor, fiind ușor achiziționate prin intermediul rețelelor de socializare, paginilor web neautorizate, precum și prin intermediul magazinelor online.

Evenimentul este organizat de Interpol Lyon, Europol și RISSC (Research Centre on Security and Crime), iar în cadrul conferinței participă reprezentanți a peste 30 de state.

Totodată, participanții au prezentat cazurile cele mai relevante de depistare a substanțelor psihoactive noi, fiind pusă în discuție originea și destinația acestora în spațiul Uniunii Europene.

Conferința a servit drept prilej pentru stabilirea relațiilor de cooperare în domeniul combaterii traficului de droguri cu reprezentanții instituțiilor din mai multe state.

Menționăm, că pe parcursul anului 2016, angajații  Direcției  Antidrog au reținut două grupări specializate în comercializarea  substanțelor psihoactive prin intermediul Internetului și cu utilizarea plăților electronice.

De asemenea, au fost depistate și ridicate peste 7 kg de produse etnobotanice destinate comercializării, fiind reținute 35 de persoane.