Ședințele de constituire a Parlamentului nou ales au fost despre cum partidul Maiei Sandu este capabil să se afle în treabă lungind o procedură banală până dincolo de limita după care intervine lehamitea. Ceea ce s-a dorit a fi o demonstrație de forță și capacitate de a controla situația s-a transformat într-o mostră de neputință și lâncezeală penibilă.

Mai mulți internauți au și catalogat cele întâmplate în forul legislativ ca fiind de nivelul unei grădinițe de copii. Pe bună dreptate, căci să ai o majoritate de 63 de voturi din cele 101 și să te împiedici în chestiuni demne de personajele lui Caragiale, fără ca cineva să-ți creeze dificultăți, pentru așa ceva îți trebuie un ”talent” special.

Latura comică însă o putem trece cu vederea, căci putem compensa efectele plictiselii făcând glume și amuzându-ne. Partea care însă ne dă motive de îngrijorare o constituie faptul că băieții și fetele de la PAS nu au habar cum să organizeze activitatea curentă și elementară a Parlamentului. Și nu pot să nu amintesc că având la dispoziție vreo jumătate de an Guvernul Maiei Sandu aceștia nu au fost în stare să ducă la capăt cele vreo șaisprezece-șaptesprezece concursuri de numire în funcții a șefilor instituțiilor de stat.

Hăndrălăii de la PAS nu au nici cea mai vagă idee despre cum trebuie să-și organizeze activitatea în calitate de guvernanți. Iar acest fapt developează o problemă și mai gravă, anume că Maia Sandu și liderii PAS nu au un program de guvernare pe care ar fi în stare să-l aplice cu dexteritatea minimă necesară pentru buna administrare a treburilor publice.

Lozincile și formulele retorice nu țin loc de ceea ce ar trebui să însemne un plan de activități în vederea gestionării problemelor de urgență maximă. Chiar în aceste momente ”ard” câteva din ele: salariile angajaților de la CFM, criza carburanților, producătorii agricoli nu au acces la rafturile magazinelor și sunt nevoiți să-și arunce la gunoi rezultatele muncii etc.

Apropo, despre CFM, este de bun simț ca noua conducere a întreprinderii să propună angajaților să-și ia credite în loc să le plătească salariile? Acestea sunt „vremurile bune”, credite de la bănci în loc de salarii?

Așadar, lecția celor două ședințe de constituire a Parlamentului nou ales este că dacă guvernarea PAS se va mișca în același mod și cu aceeași viteză cu care a organizat lucrările legislativului, atunci lupta cu corupția, reformele de toate felurile și ”vremurile bune” vor avea de așteptat încă mult timp.

 

 

Editorial de Vitali Catană